dimarts, 15 d’abril del 2025

Camino Inglés: Bar Uzal - Sigüeiro

Camino Inglés
Avui hem fet la tercera etapa del Camino Inglés, des del Bar Uzal fins a la població de Sigüeiro. Ha estat una etapa més fàcil que l'anterior, gairebé sense desnivell però una mica més llarga. Hem tingut sort amb el temps perquè, tot i que el dia era gris, només ha plogut de manera intermitent i amb poca intensitat en alguns moments del recorregut.
Ahir, quan vam arribar al Bar Uzal, plovia i teníem gana, de manera que gairebé no vam veure el curiós museu d'escultures a l'aire lliure que hi ha al costat del bar. Avui no teníem pressa i hem pogut veure, amb més tranquilitat, les escultures del Bar Uzal. La més destacada d'aquestes escultures és un gran dinosaure metàl·lic, però hi ha moltes més figures, la majoria tallades en pedra.
Després de la visita al museu a l'aire lliure, hem iniciat la caminada seguint una petita carretera o pista asfaltada. Al cap d'una estona hem arribat a un petit nucli de població anomenat La Rua. Tot i que feia poc que havíem iniciat la caminada, ens hem aturat a prendre un cafè abans de seguir el nostre camí.
A la sortida del poble hem trobat un punt molt singular; una petita església anomenada Parroquia de San Pelayo de Buscas. La curiositat d'aquest lloc és una imatge situada a la façana que mira al camí. És la representació del santo degollado, un personatge amb una espasa tallant-li el coll.
Hem seguit per pistes asfaltades i alguns camins que travessen les rouredes, arribant a un altre poble, A Calle, on hi havia un altre bar. Quan hem arribat plovia molt i ens hem refugiat uns minuts sota el tendal del bar. Al cap de pocs minuts, ha tornat a sortir el sol i hem seguit el nostre camí.
Després d'una bona estona, el camí passa per sota de l'autovia i segueix per una pista al costat d'aquesta via ràpida. A partir d'aquest punt, el recorregut es torna monòton i sense la bellesa rural que havíem trobat fins ara, ja que tota l'estona anàvem a pocs metres de l'autovia. 
Després de gairebé 4 km al costat de l'autovia, hem arribat al polígon industrial de Sigüeiro, un altre tram poc interessant. Hem travessat el polígon per amples carrers entre naus industrials fins entrar a  Sigüeiro. Hem recorregut els carrers del poble fins arribar a un restaurant al centre, on hem acabat l'etapa recuperant forces amb el menú del peregrino.


ENTRADES RELACIONADES:
Ribera Sacra
A Pobra, 2022
Camino Fisterra
Fisterra, 2018
Camino Fisterra
Corcubión, 2018

dilluns, 14 d’abril del 2025

Camino Inglés: Tabeiao - Bar Uzal

Camino Inglés
Avui hem fet la segona etapa del Camino Inglés, la branca del Camí de Sant Jaume que va de La Coruña fins a Santiago de Compostela. L'etapa d'avui ha estat marcada per la pluja, que ens ha acompanyat de manera intermitent al llarg de tot el recorregut. Fins i tot, en un moment de la travessia, ha caigut una petita pedregada que ha posat a prova la nostra moral i capacitat de resistència.
Malgrat tot, ha estat una etapa força més interessant que la d'ahir, que era en bona part urbana. Avui ens hem endinsat a la Galicia rural, amb una infinitat de casetes escampades pel territori i camps de conreu entre rouredes.
El punt de partida era la població de Tabeiao, més concretament el restaurant on vam acabar l'etapa anterior. Hem iniciat la caminada per un llarg tram de pista asfaltada fins a un petit nucli de població, O Vilar, on hem fet una aturada per prendre un cafè en un bar. Al costat hi ha un edifici històric on un escut de pedra a la façana recorda el pas per aquesta petita població del rei Felip II quan anava a embarcar-se amb rumb a Anglaterra per casar-se amb la reina d'aquell país.
Just en aquest punt, el camí comença una llarga pujada superant més de 400 metres de desnivell per arribar a un punt alt, al costat d'una gran antena, on hem enllaçat amb la carretera AC-542, que hem seguit durant una bona estona. Però abans d'arribar a aquest punt alt hem patit una estona de pluja forta i vent que ens han complicat força la progressió.
El següent punt singular, després de deixar la carretera, ha estat la petita localitat de Bruma, una referència important en el Camino Inglés perquè aquí conflueixen les dues branques d'aquest camí: el que ve del Ferrol amb el nostre, que ve de La Coruña. Hi ha albergs i restaurant.
Després encara ens quedava un llarg tram per una petita carretera fins arribar al Bar Uzal, on havíem fixat el final de l'etapa. No és un bon lloc per acabar perquè no hi ha albergs i el bar no fa dinars sinó únicament entrepans freds, però nosaltres teníem cotxe de suport i això ens permetia acabar l'etapa gairebé a qualsevol lloc.
Fent dos viatges amb el cotxe de suport, hem retornat a Bruma per dinar en el petit restaurant on ofereixen el menú del peregrino, un àpat senzill però a bon preu, ideal per als peregrins que volíem recuperar forces després d'una llarga caminada sota la pluja. 


ENTRADES RELACIONADES:
Camino Fisterra
Hospital, 2018
Camino Fisterra
Sta.Mariña, 2018
Camino Fisterra
Negreira, 2018

diumenge, 13 d’abril del 2025

Camino Inglés: La Coruña - Tabeiao

Camino Inglés
El Camino Inglés és una de les moltes variants del Camí de Sant Jaume. El seu origen està en els pelegrins anglesos i d'altres llocs d'Europa que venien per mar i desembarcaven a La Coruña o Ferrol per iniciar allà la caminada a Santiago de Compostela. 
Nosaltres hem vingut a fer una caminada per aquestes terres gallegues, seguint el Camino Inglés des de La Coruña. Aquesta primera etapa és en bona part urbana, ja que cal travessar tota la ciutat de La Coruña i algunes poblacions veïnes.
El punt de partida oficial del Camino Inglés és l'església de Santiago. Una antiga església romànica on es reunien els pelegrins per iniciar el camí. Nosaltres hem començat a caminar des del nostre hotel, situat a l'altra punta de la ciutat. Després d'una bona estona de travessar la ciutat, hem arribat a l'església, situada en ple centre urbà.
La primera part de l'etapa és totalment urbana, recorrent els carrers de La Coruña. El camí està perfectament senyalitzat i a cada cantonada anàvem trobant les petites plaques de ceràmica indicant el camí correcte. 
Hem deixat enrere el centre de la ciutat i hem passat al costat del jardí botànic i després per un passeig que ressegueix la Ría do Burgo fins a un pont, al costat de la Parroquia do Burgo. Tot i que ja estàvem fora de la ciutat, encara hem seguit una bona estona per territori urbanitzat, passant per urbanitzacions, polígons industrials i alguns pobles, seguint la direcció de la carretera N-550 que és la que porta a Santiago de Compostela.
Pel camí hem trobat alguns punts singulars, especialment les diverses esglésies a peu de camí, algunes realment notables per la seva antiguitat i estil arquitectònic.
El final de l'etapa l'hem fixat a Tabeiao, que és un poble dispers, sense un nucli urbà gaire definit. Nosaltres hem acabat en un restaurant a peu de carretera on hem recuperat forces amb una bona mostra de la rica gastronomia gallega.


ENTRADES RELACIONADES:
Ribera Sacra:
Monforte, 2022
Ribera Sacra:
Vilariño, 2022
Ribera Sacra:
Chantada, 2022

dimecres, 9 d’abril del 2025

Canal Nubiola - Canal del Senglar - Falsa Foca

Canal Nubiola - Canal del Senglar - Falsa Foca
Fa pocs mesos, vam fer un singular itinerari montserratí que recorre una diversitat d'indrets a la Regió d'Ecos: la Canal Nubiola, la Canal del Senglar, el Serrat del Cabrit, el Forat de la Falsa Foca i la Coma dels Naps. Avui he volgut repetir aquest itinerari amb uns companys que aquell dia no van venir i tenien ganes de seguir aquest magnífic itinerari.
Tot i que fa només tres mesos que vaig fer per primera vegada aquesta activitat, hi ha alguns canvis importants en el recorregut. El principal canvi és que el ràpel del Forat de la Falsa Foca, que es feia des d'un ancoratge natural precari, ha estat equipat amb dos parabolts amb anella, de manera que ara és molt més segur. L'altre canvi és que a l'inici de la Canal del Senglar hi ha un nou parabolt amb una petita corda que ens ajuda a superar el petit desplom de l'entrada.
Hem sortit del Bruc, pujant fins a la Cova del Cabrit. Just al costat de la cova hi ha l'inici de la Canal Nubiola, equipada amb cordes fixes i algunes grapes d'acer. La canal puja fins al cim de la Tonsura, on hem enllaçat amb el flanqueig equipat amb cordes fixes que ens ha portat fins al peu de la canal del Senglar.
Després del pas inicial, un petit desplom equipat, hem entrat a la canal, fàcil però amb roca descomposta. Més amunt, hem hagut de lluitar amb la vegetació per superar el tram final, ple d'arítjols i arbustos diversos que ens complicaven la progressió.
El tram següent és el recorregut de cresta pel Serrat del Cabrit, molt panoràmic i amb petits cims que hem anat coronant sense esforç fins arribar a la Roca 251, on hem deixat el Serrat per iniciar la baixada en direcció al Forat de la Falsa Foca, el punt més característic del recorregut.
De passada, encara hem pujat quatre cims més, petites agulles sense massa importància, però que ofereixen nous panorames montserratins. Hem arribat al Forat, un indret realment impressionant, on dues grans roques formen una finestra gegantina. Tot i que es pot travessar la finestra sense pujar a la part superior, hem volgut fer la petita escalada que porta al punt més alt de la finestra.
Ara, a més de les columnes precàries on vam muntar el ràpel en la nostra anterior visita a aquest indret, hi ha dos parabolts amb anella que permeten muntar una reunió segura i rapelar sense problemes. Després de gaudir uns minuts de la singularitat del lloc, hem baixat, enllaçant dos ràpels, fins a l'altra banda de la finestra, des d'on hem seguit baixant per trobar el torrent de la Coma dels Naps.
Amb dos ràpels i un passamans, hem baixat el tram final de la Coma dels Naps fins a l'inici del Clot del Boixar, on hem agafat el Camí del Cabrit per retornar al punt de partida.
Avui no hem fet vídeo ni track perquè ja els teníem de la nostra recent incursió per aquesta zona, però els reproduïm aquí:


ENTRADES RELACIONADES:
Canals Nubiola,
Senglar... 2025
Ecos sense
corda IV, 2023
Ecos sense
corda III, 2023

dijous, 3 d’abril del 2025

Pic de la Mina (2.683 m) amb esquís

Pic de la Mina
El Pic de la Mina és tot un clàssic de l'esquí de muntanya. La seva proximitat a la Cerdanya i la poca dificultat del recorregut fan que sigui una de les ascensions més repetides del Pirineu Oriental. 
Avui teníem una petita finestra de bon temps entre dues borrasques i hem aprofitat aquesta situació per fer una matinal d'esquí en terreny molt conegut. Tot i que el temps era bo, bufava un vent fort que, sense arribar a ser el temut torb, ens ha complicat una mica l'ascensió.
Hem deixat el cotxe a l'aparcament de la Vinyola, el principal de l'estació d'esquí de Porté-Puymorens. L'estació estava tancada i només funcionava un remuntador de debutants per a un grup d'escolars francesos. La situació era ideal perquè la neu era molt abundant i, amb l'estació tancada, les pistes eren desertes.
Hem iniciat la pujada per la pista principal de l'estació i aviat hem començat a veure el cim del Pic de la Mina i les muntanyes del voltant. Destacava el Pic de la Valleta amb els seus diedres molt nevats, presentant un aspecte totalment hivernal.
Hem fet una curta aturada a l'estació superior del nou telecadira, abans de completar la part final de l'ascensió, ja fora de les pistes. El vent ara era més fort i fins i tot hem vist que alguns dels esquiadors que, com nosaltres, intentaven l'ascensió a La Mina giraven cua i anaven avall deixant el cim per un altre dia.
Hem seguit amunt malgrat el vent i hem arribat al petit coll nord-oest, a un pas del cim. La petita cresta final estava una mica ventada i hem preferit deixar els esquís completant a peu els darrers metres de l'ascensió. Finalment hem arribat al cim del Pic de la Mina (2.683 m).
Hem tingut sort perquè el vent ha afluixat una mica i hem pogut estar uns minuts al cim fent fotos i contemplant el gran panorama d'aquest mirador privilegiat entre la Cerdanya, l'Ariège i Andorra. Després hem iniciat la baixada, pel mateix itinerari de pujada.  La neu era bona i abundant i hem gaudit d'una magnífica esquiada per les pistes desertes de l'estació d'esquí de Porté-Puymorens.
Aquí teniu el vídeo d'aquesta activitat. Ha estat produït per Mountain Films i cedit al Blog de Muntanya per als seus seguidors:


ENTRADES RELACIONADES:
Tossal
Mercader, 2019
Coma d'Or
esquís, 2014
Pic de la 
Mina, 2009

dimarts, 1 d’abril del 2025

Barranc de la Canal d'en Marc i Avenc del Toll Blau

Barranc de la Canal d'en Marc
Barranc de la Canal d'En Marc:
En el segon dia de la nostra estada a les Terres de l'Ebre, avui hem fet el descens d'un barranc molt interessant: el Barranc de la Canal d'en Marc. És un barranc curt però intens que té, com a pas més singular, un ràpel guiat amb un cable d'acer per evitar un gran gorg.
El descens d'aquest barranc es pot fer tot l'any, ja que pot ser aquàtic o sec. En ple estiu els gorgs tenen aigua estancada i no gaire neta, mentre que a l'hivern l'aigua és freda i tampoc ve de gust mullar-se. En aquests casos, uns passamans i el gran ràpel guiat ens permeten evitar la remullada.
Des de la nostra base d'operacions de Santa Bàrbara, ens hem desplaçat fins a l'aparcament del Racó d'en Marc. Des d'allà, hem agafat un bon camí que en pocs minuts ens ha portat fins a aquest indret, un lloc ben singular on les roques formen un petit circ amb una cascada i unes coves. 
Hem seguit amunt pel mateix camí, passant per un curt tram equipat, fins que l'hem deixat per baixar a la capçalera del barranc. Aviat hem trobat el primer ràpel i ens hem equipat per al descens.
El barranc té dues parts ben diferenciades. La primera part és seca, encara que hi ha un petit gorg evitable. Són tres ràpels de 8, 20 i 15 metres. Després hi ha un tram de transició, obert i emboscat, abans d'arribar a la part més interessant del barranc, quan l'aportació d'un afluent fa que circuli l'aigua, encara que amb poc cabal.
Aviat hem arribat al ràpel guiat. És un ràpel d'uns 15 metres que acaba en un gorg de bona mida. Si no volem mullar-nos, tenim l'opció del ràpel guiat, més llarg però que ens permet evitar la remullada al gorg. És un ràpel espectacular, amb un ambient extraordinari, que hem superat sense problemes.
Després hi ha alguns gorgs petits que obligarien a mullar-se però que estan equipats amb uns passamans que, amb una mica d'habilitat, ens permet evitar l'aigua.
Després hem arribat al ressalt final, que cau sobre el Racó d'en Marc. Per evitar la petita cascada, hi ha un passamans que ens porta a una instal·lació una mica allunyada del pas de l'aigua. Hem baixat el ressalt amb dos ràpels successius, acabant al costat del camí de pujada.
El darrer tram baixa sota la cascada i és inevitable mullar-se una mica. Els primers ens hem mullat però després hem muntat un ràpel guiat que ha permès a la resta de la tropa baixar sense mullar-se.
I aquí teniu el vídeo del descens d'aquest barranc, que en aquesta ocasió és obra de la productora pròpia del Blog de Muntanya, Quercus Films, amb la col·laboració de NONSTOP.
Avenc Ombria del Toll Blau:
Per demà havíem previst realitzar una altra activitat a la zona però hem vist que la previsió del temps és molt dolenta. S'esperen pluges tot el dia, de manera que no podrem fer l'activitat.
Malgrat tot, no ens hem desanimat i, com que hem acabat aviat l'activitat d'avui, hem pensat que podríem fer l'activitat que teníem prevista per demà. Hem fet els comptes i hem vist que, si érem una mica àgils, podíem fer l'activitat en sessió de tarda sense que ens atrapés la nit.
L'Avenc Ombria del Toll Blau és una gran esquerta oberta a la muntanya, a prop de l'àrea de lleure de La Vall, molt a prop del punt on hem acabat l'activitat anterior. La visita a l'avenc és una activitat molt variada, ja que hem de grimpar, rapelar, recórrer una cavitat subterrània i pujar per una via ferrada. Una activitat molt variada però no excessivament llarga ni difícil.
Hem anat en cotxe fins a l’àrea de La Vall, situada a només un quilòmetre del Racó d’en Marc, i hem menjat una mica abans d'iniciar la segona activitat del dia.
Curiosament, el més complicat ha estat l'aproximació. Tot i que és curta, el seu recorregut es fa gairebé tot sense camí pujant pel bosc. Només el track que portàvem i una mica d'intuïció muntanyenca ens han permès arribar fins al peu de la gran canal que marca l'inici de la part tècnica de l'activitat.
Hem pujat per la canal, fàcil, fins que, a mitja pujada, hem trobat el característic bloc encastat que talla el pas. Un forat estret per la part del darrere ens ha permès, amb l'ajut d'una grapa de ferro, superar el pas i situar-nos a sobre del bloc. 
Després, ja fàcilment, hem completat la pujada de la canal fins a un petit collet on ja hem vist la instal·lació del primer ràpel.
Amb tres ràpels consecutius hem baixat fins al fons de la gran esquerda, ocupada per diversos blocs caiguts. És un indret impressionant, un congost limitat per altes parets. Hem seguit pel passadís, grimpant entre grans blocs, fins que el congost s'ha anat tancant fins convertir-se en una cova.
Allà, dintre de la cova, hi ha una petita via ferrada que ens permet pujar amunt buscant la sortida superior de la cavitat. És una ferrada relativament fàcil, catalogada com a K2, per on aviat hem tornat a veure la llum de l'exterior.
En aquest punt, la via ferrada es bifurca en dues variants. Nosaltres hem explorat una mica les dues opcions i hem acabat triant la que ens ha semblat millor, que acaba amb dos ràpels i ens ha deixat a l'exterior de la cova, a l'inici del bosc.
Finalment, hem retornat en pocs minuts a l'aparcament de La Vall seguint un petit corriol que comença justament al peu del ràpel final.
I aquí teniu el segon vídeo de la jornada, que, com l'anterior, és obra de la productora pròpia del Blog de Muntanya, Quercus Films, amb la col·laboració de NONSTOP.

ÀLBUMS DE FOTOS: CANAL D'EN MARC - TOLL BLAU


ENTRADES RELACIONADES:
Cocó
Fondo, 2024
Gúbies del
Regatxol, 2022
Barranc de
Lloret, 2022