dimecres, 26 de juliol del 2023

La Zapatilla (2.252 m) per la VF de La Suela

La Zapatilla por la Suela
En el segon dia d'estada en el Pirineu Occidental hem fet l'ascensió a La Zapatilla per La Suela. Es tracta d'un itinerari tècnic, a mig camí entre la vía ferrada i el camí equipat, no gaire complicat però sí molt estètic. No és més que una grimpada que no passa del segon grau, protegida per una línia de vida però gairebé sense preses artificials.
Hem esmorzat a l'alberg Sargantana de Canfranc i hem pujat fins a l'estació d'esquí de Candanchú on començ l'itinerari d'aproximació. Hem pujat entre les pistes sense un camí clar fins que al cap d'una estona hem trobat un corriol que ens ha portat pujant per una canal, que no és més que el Tubo de la Zapatilla, un itinerari clàssic d'esquí fora de pista de l'estació de Candanchú.
El camí puja per una pedrera inestable fins a l'inici d'una canal on comença el cable de vida. Ens hem equipat i hem iniciat el recorregut equipat amb una fácil grimpada. Després de superar la canal i unes plaques amb bona adherència hem arribat a una zona oberta on acaba el cable de vida i cal seguir per un caminet que puja per la pedrera.
En aquesta gran pedrera ens ha sobtat trobar una infinitat de flors de neu escampades per la muntanya. Hem fet unes quantes fotos i hem seguit pujant. Aviat hem vist la xemeneia característica, una canal per on cal superar un mur que dona accés a la gran placa de La Suela. 
Hem superat la xemeneia sense problemes i hem sortit a la gran placa de roca blanquinosa. La roca té molta adherència i, a més, hi ha un camí ben marcat, de manera que el cable de vida és poc útil en aquest tram.
Finalment hem arribat al cim de la Zapatilla N (2.215 m), l'avantcim de l'autèntica Zapatilla. Feia un dia molt bo i el panorama era molt extens, excepte pel sud on l'Aspe i els seus veïns ens tapaven totalment la vista.
Després de fer volar el dron per prendre imatges aèries del cim, hem fet una panoràmica circular:
Blog de Muntanya
Al costat del cim comença el camí de baixada, també equipat, però abans de baixar he volgut pujar al cim principal. Un camí per l'aresta amb un petit pas delicat per superar un bretxa porta al cim de La Zapatill (2.252 m).
Hem iniciat el descens per un camí, encara equipat, que baixa buscant els millors passos per superar la verticalitat de la vessant Est de La Zapatilla. Hem arribat a un coll, punt final del tram equipat i, ja per un camí que baixa per les pistes d'esquí, hem retornat al punt de partida en el pàrquing de l'estació d'esquí.
I aquí teniu el vídeo d'aquesta activitat. Ha estat produït per Edicions JGB i cedit al Blog de Muntanya per als seus seguidors:


ENTRADES RELACIONADES:
Castillo de
Acher, 2016
GR10: Etsaut -
Gabas, 2005
GR11: Sallent-
Candanchú, 2001

PANORÀMIQUES:
La Zapatilla La Zapatilla La Zapatilla La Zapatilla La Zapatilla
PARTICIPANTS:
La Zapatilla por la Suela
Joan G. - J. Rafel