PANORÀMIQUES



Presentem aquí la col·lecció de panoràmiques circulars. Totes elles estan incrustades també a les entrades corresponents del blog però les presentem aquí totes juntes i convenientment classificades per sectors geogràfics, per tal de facilitar la seva visió. 
La majoria són d'alta resolució i es poden veure a pantalla completa. Si l'ordinador o la connexió a internet són lentes, la càrrega pot trigar una estona. En aquest cas la panoràmica es veu en baixa resolució mentre es carrega la versió HD.
També apareixen aquí les panoràmiques curtes amb els noms de les principals muntanyes. 

REFERÈNCIA TÈCNICA
En diverses ocasions he rebut en el blog o per correu electrònic, peticions de seguidors que em preguntaven detalls tècnics sobre la creació i publicació de les panoràmiques. Hi ha moltes tècniques i sistemes però jo us exposaré el sistema que segueixo, que no és massa complicat:
  1. Presa de les fotos: algunes càmeres porten un sistema automàtic per fer panoràmiques que ajusta cada foto amb l'anterior. Jo no l'utilitzo (perquè ja d'abans estava acostumat a fer-ho "d'artesania") i faig les fotos a pols, mirant pel visor. Cal que cada foto s'encavalqui amb l'anterior aproximadament un 20%. Jo ho faig "a ull" i no falla. També és útil ajustar la càmera posant el focus a infinit. D'aquesta manera es fa més ràpid, ja que la càmera no ha d'enfocar cada vegada i s'elimina el risc que alguna surti desenfocada (si hi ha boira o s'agafa massa cel pot quedar desenfocada).
  2. Confecció de la panoràmica: hi ha diversos programes que fan aquesta feina, molts d'ells gratuïts. Antigament utilitzava un programa que venia gratuïtament amb les càmeres Nikon (panorama maker). Actualment utilitzo el PanoramaStudio; és de pagament i funciona únicament en anglès però molt potent, fàcil d'utilitzar i funciona perfectament.
  3. Publicació: actualment publico les panoràmiques utilitzant una plataforma específica anomenada Dermandar. És gratuïta i permet publicar les panoràmiques en alta resolució (2048 punts); també incrustar-les en el blog ajustant diversos paràmetres: mida, vores, color, gruix ... Només cal donar-se d'alta i començar a publicar. Aquesta mateixa pàgina també crea les panoràmiques, és a dir, que permet fer la panoràmica a partir de les fotos soltes. Hi ha alguna limitació de mida (potser ara ja no); per això i per tenir més control sobre el resultat final, jo munto les panoràmiques amb el PanoramaStudio.

2 comentaris:

Andreu ha dit...

Gràcies per la feina del teu blog i també d'aquesta genial idea de les panoràmiques.
Nosaltres també volem fer una cosa semblant a la teva, però encara ens queda molta feina a fer:http://orriusteam.blogspot.com.es/2014/02/www-pirineusscat-la-web-de-les.html
Salutacions
Andreu i Anna

Blog de Muntanya ha dit...

Gràcies. Estic content que us agradin les meves panoràmiques. Suposo que heu vist que, a més de les panoràmiques circulars hi ha tres àlbums amb panoràmiques linials amb els noms dels cims. Estan a la columna de la dreta del blog, a la secció d'àlbums temàtics.

He mirat les vostres panoràmiques i són molt interessants. Segur que en alguna ocasió les utilitzaré per identificar cims a les noves panoràmiques que faci.
Bons cims !