PANORÀMIQUES 360º


Presentem aquí la col·lecció de panoràmiques circulars. Totes elles estan incrustades també a les entrades corresponents del blog però les presentem aquí totes juntes i convenientment classificades per sectors geogràfics, per tal de facilitar la seva visió. 
La majoria són d'alta resolució i es poden veure a pantalla completa. A la dreta, a dalt, hi ha el botó que permet veure la panoràmica a pantalla completa. Sempre s'obren en baixa resolució (512 punts). Per veure-les en alta resolució (2048 punts) cal pitjar el botó corresponent (a baix, a la dreta). Triga uns segons en passar a 2048, depenent de la velocitat de la vostra connexió a internet i de la capacitat de l'ordinador. Evidentment, si teniu un ordinador poc potent o la vostra connexió a internet és precària haureu de renunciar a la versió HD i conformar-vos amb la versió de 512 punts.

REFERÈNCIA TÈCNICA
En diverses ocasions he rebut en el blog o per correu electrònic, peticions de seguidors que em preguntaven detalls tècnics sobre la creació i publicació de les panoràmiques. Hi ha moltes tècniques i sistemes però jo us exposaré el sistema que segueixo, que no és massa complicat:
  1. Presa de les fotos: algunes càmeres porten un sistema automàtic per fer panoràmiques que ajusta cada foto amb l'anterior. Jo no l'utilitzo (perquè ja d'abans estava acostumat a fer-ho "d'artesania") i faig les fotos a pols, mirant pel visor. Cal que cada foto s'encavalqui amb l'anterior aproximadament un 20%. Jo ho faig "a ull" i no falla. També és útil ajustar la càmera posant el focus a infinit. D'aquesta manera es fa més ràpid, ja que la càmera no ha d'enfocar cada vegada i s'elimina el risc que alguna surti desenfocada (si hi ha boira o s'agafa massa cel pot quedar desenfocada).
  2. Confecció de la panoràmica: hi ha diversos programes que fan aquesta feina, molts d'ells gratuïts. Antigament utilitzava un programa que venia gratuïtament amb les càmeres Nikon (panorama maker). Actualment utilitzo el PanoramaStudio; és de pagament i funciona únicament en anglès però molt potent, fàcil d'utilitzar i funciona perfectament.
  3. Publicació: actualment publico les panoramiques utilitzant una plataforma específica anomenada Dermandar. És gratuïta i permet publicar les panoràmiques en alta resolució (2048 punts); també incrustar-les en el blog ajustant diversos paràmetres: mida, vores, color, gruix ... Només cal donar-se d'alta i començar a publicar. Aquesta mateixa pàgina també crea les panoràmiques, és a dir, que permet fer la panoràmica a partir de les fotos soltes. Hi ha alguna limitació de mida (potser ara ja no); per això i per tenir més control sobre el resultat final, jo munto les panoràmiques amb el PanoramaStudio.

2 comentaris:

Andreu ha dit...

Gràcies per la feina del teu blog i també d'aquesta genial idea de les panoràmiques.
Nosaltres també volem fer una cosa semblant a la teva, però encara ens queda molta feina a fer:http://orriusteam.blogspot.com.es/2014/02/www-pirineusscat-la-web-de-les.html
Salutacions
Andreu i Anna

J. Rafel Alsina Dalmau ha dit...

Gràcies. Estic content que us agradin les meves panoràmiques. Suposo que heu vist que, a més de les panoràmiques circulars hi ha tres àlbums amb panoràmiques linials amb els noms dels cims. Estan a la columna de la dreta del blog, a la secció d'àlbums temàtics.

He mirat les vostres panoràmiques i són molt interessants. Segur que en alguna ocasió les utilitzaré per identificar cims a les noves panoràmiques que faci.
Bons cims !