dilluns, 16 de setembre del 2024

Cocó Fondo, Extremera i Carroveres

Cocó Fondo
El Masís del Port és, per la seva complexa orografia, un lloc ideal per al barranquisme. Tot i que la majoria de barrancs són secs, hi ha grans recorreguts per les seves barrancades que mereixen una visita.
Avui hem vingut als Ports per fer el recorreguts dels Cocons. En aquestes contrades anomenen cocons als gorgs que es formen en el fons dels barrancs, normalment ben excavats en la roca calcària i de certa profunditat. 
L'objectiu principal d'avui era el Cocó Fondo, un magnífic barranc amb molts punts d'interès, però hem volgut amortitzar el llarg viatge a les Terres de l'Ebre completant la jornada amb dos petits barrancs: el Cocó de l'Extremera i el Barranc de Cavorques, arrodonint un magnífic recorregut barranquista.
El Barranc del Cocó Fondo és normalment sec però té diversos cocons que, per la seva fondària, es mantenen gairebé sempre plens d'agua. És aigua estancada i plena de plantes aquàtiques i fang; el que a Guara anomenen poza verdinegra. Com que no és molt agradable banyar-se a l'aigua estancada, els barranquistes locals han equipat el barranc amb alguns passamans, ràpels guiats i tirolines per evitar els gorgs, fent que el recorregut del barranc sigui totalment sec.
Hem pujat amb el cotxe per una pista que ens ha apropat als barrancs. Després hem iniciat l'aproximació a peu. En aquesta zona es va fer, no fa gair temps, una campanya de neteja i marcatge de camins. Tots els camins i corriols estan marcats amb marques vermelles i a les cruïlles hi ha indicacions pintades a les pedres. 
El camí que porta a la capçalera del barranc és molt dret però amb grans vistes i ben marcat. Hi ha un parell de passos equipats però sense cap dificultat especial. Després de caminar gairebé una hora hem arribat al barranc i hem iniciat el descens.
En el segon ràpel ja hem trobat el primer pas singular: un ràpel guiat per evitar mullar-se en un cocó d'aigües verdinegres. Hem superat el pas sense cap problema i hem seguit baixant fins que, en el vuitè ràpel hem trobat el segon pas singular, similar a l'anterior però més llarg: un tram de ràpel guiat o tirolina d'uns 12 metres, fàcil però espectacular.
Poc després hem arribat al pas clau: un ràpel de 36 metres sota una gegantina arcada de pedra natural que acaba en el gorg que dóna nom al barranc: el Cocó Fondo. Per evitar la remullada en el gorg, hi ha un llarg passamans que permet vorejar-lo.
Més avall encara quedava un parell de ràpels i un passamans que permet evitar el darrer gorg del recorregut, abans d'arribar a la sortida.
Hem agafat un altre camí, ben definit i amb marques vermelles, que ens ha portat a la capçalera del segon barranc, el del Cocó de l'Extremera. És un descens curt i sense complicacions. Són dos ràpels de poc més de 20 metres  i un parell de ressalts amb ràpels curts que fins i tot es poden desgrimpar. El més interessant és el darrer ràpel, de 22 metres i ben vertical.
Després d'aquest ràpel, el barranc del Cocó de l'Extremera desemboca en el de la Gotellera, que a partir de l'aiguabarreig dels dos barrancs rep el nom de Barranc de les Carroveres.
Aquest barranc és encara més curt que l'anterior però té un paratge singular que realment justifica la visita a les Carroveres: un ràpel de només 8 metres que acaba en el fons d'una marmita, un gorg sec que forma un parany. Aquest parany, però, té un punt feble: en el fons del gorg hi ha un forat mig tapat per un gran bloc de roca per on es pot escapar de la ratera.
Després només quedava un curt ràpel en forma de tobogan i la remuntada per un corriol fins arribar a la pista, ben a prop del punt on havíem deixat el cotxe.
I aquí teniu el vídeo d'aquesta jornada barranquista: 


ENTRADES RELACIONADES:
Barranc dels
Cubars, 2022
Gúbies del
Regatxol, 2022
Barranc Clot
Hospital, 2022

RESSENYES:
Cocó Fondo Cocó de l'Extremera 
BIBLIOGRAFIA:
PARTICIPANTS:
Blog de Muntanya
Ángela - Ernest - Carles - J. Rafel