divendres, 27 de desembre del 2019

Tossal Mercader i Pic de Querforc, amb esquís

Tossal Mercader
Avui hem fet l'ascensió a aquests dos cims, relativament fàcils però amb un gran panorama, situats al costat del Col de Puymorens, al límit entre la Cerdanya francesa i l'Ariège. Ha estat una activitat combinada, amb quatre raquetistes i un esquiador, en un dia radiant de llum encara que amb un vent fred i persistent al llarg de tot el recorregut. La neu era una mica justa però suficient per fer gairebé tota l'activitat amb els esquís als peus i gaudir després d'una magnífica esquiada, amb bona neu però curta.
El punt de partida és el Col de Puymorens, situat a uns 1.900 metres d'altitud, i l'ascensió comença entrant per la Vall d'en Garcia que ja hem recorregut en diverses ocasions. Ben aviat hem deixat la pista principal de la vall per prendre una altra pista a l'esquerra en direcció a una antena. Poc després d'aquesta instal·lació he deixat la pista per remuntar una pala amb bona neu, mentre els raquetistes seguien per la pista.
Més amunt he seguit un petit tram de pista, coincidint amb els raquetistes, per deixar novament la pista i pujar per la pala, força dreta però més interessant que els revolts de la pista. He anat a parar gairebé al final de la pista i he esperat novament els raquetistes per fer el darrer tram de pista que ens ha portat a la pala final, orientada a l'oest, per on hem superat els darrers metres de desnivell fins al cim del Tossal Mercader (2.547 m). És un cim panoràmic que ens ha ofert una extensa visió de les muntanyes d'Andorra i l'Ariège. En primer pla teníem el Roc Melé i el Nérassol, dos clàssics de l'esquí de muntanya. També es veia el Pic de Coma d'Or i el Puigpedrós de Llanós, entre una infinitat de cims. Hem fet una panoràmica circular:

Des del Tossal Mercader es veia, separat per una petita cresta, el Pic de Querforc, el segon objectiu del dia. És un cim lleugerament més alt i també molt panoràmic. A més, el teníem a tocar encara que ens en separava una carena nevada. Hem iniciat la travessia baixant fins a una collada poc marcada i després recorrent la carena sense massa dificultat fins arribar al Pic de Querforc (2.585 m). El panorama era tan extens com el del Tossal Mercader i amb un dia tan lluminós es veia una infinitat de muntanyes. Hem fet una nova panoràmica circular:

Hem retornat al cim principal i hem iniciat el descens. Ha estat una bona esquiada, amb molt bona neu, encara que s'ha fet una mica curta.
I aquí teniu la pel·lícula de la jornada. Ha estat produïda per Edicions JGB i cedida per a tots els seguidors del blog:


ENTRADES RELACIONADES:
GR107: Porta -
Mérens, 2015
Coma d'Or amb
esquís, 2014
Puig de 
Trespunts, 2013

DESNIVELL: 750 m
RECORREGUT: 11 km
HORARI: 4 h 30

PARTICIPANTS

Albert, Joan G., Merche, Toni C., J. Rafel

PANORÀMIQUES:



MAPA


BIBLIOGRAFIA: