
L'ermita de Sant Jordi es troba a la muntanya del mateix nom, a sobre de la població de Camarasa. Avui és el dia d'aquest sant, patró de Camarasa, i cada any, en aquesta data tan popular, es fa un aplec a l'ermita. El costum d'aquest dia és fer una graellada en els prats del voltant de l'ermita.
Hi ha una bona pista que permet pujar-hi en cotxe però molta gent prefereix fer el trajecte a peu per gaudir més plenament d'un dia a l'aire lliure.
Avui nosaltres també hem pujat a Sant Jordi a peu però no pel camí normal que puja des de Camarasa per la pista sinó per la banda contrària, per la Feixa del Cinquet. És un camí molt més interessant i divertit que supera els cingles que cauen sobre l'aiguabarreig de la Noguera Palleresa i el Segre, amb passos equipats.
Aquest camí, si més no la part que supera el tram inicial del cingle, és el camí equipat més antic de Catalunya. Es va equipar a principis del segle XX amb l'objectiu de facilitar els treballs de manteniment i supervisió de la línia elèctrica que surt de la central hidroelèctrica de Camarasa.
Hem iniciat la caminada al Pont del Pastor, ja que la petita carretera que porta a la central està tancada al trànsit. Això ha allargat una mica el recorregut però ha estat un agradable passeig per la riba del Segre, seguint la carretereta.
Poc abans d'arribar a la central, hem deixat l'asfalt per agafar un corriol a la dreta. És l'inici del camí d'accés a la Feixa del Cinquet. El camí, estret però molt ben traçat, guanya altura ràpidament sobre la vall, buscant els passos que permeten superar els trams espadats del cingle.
Després d'una bona estona de pujada, hem arribat a l'inici del tram equipat. És una estreta canal que puja amb fort pendent, equipada amb un passamans de ferro i alguna grapa. Després hem anat trobant diversos equipaments que ens han ajudat a superar els passos: cables d'acer, un pontet de fusta, un tram d'escala...
Tot i la quantitat de ferralla instal·lada, els passos són fàcils, tot i que en alguns punts hi ha estimballs i cal anar amb compte. Hem superat tots els passos sense problemes, arribant a la Feixa del Cinquet. Per un camí planer, hem enllaçat amb una pista en direcció als altiplans superiors.
Encara ens calia superar un bon desnivell però ara per camins fàcils i trams de pista. Aviat hem arribat a l'altiplà, ocupat per antics camps de conreu, i l'hem anat travessant per una bona pista fins que hem començat a trobar els cotxes al voltant de l'ermita, on hem acabat l'excursió.
I aquí teniu el vídeo de l'activitat, que aquesta vegada és obra de la productora pròpia del Blog de Muntanya: Quercus Films.
ENTRADES RELACIONADES:
Cresta del Puig
Cendrós, 2024 |
Turó de la Creu
de Gurb, 2024 |
La Feixa del
Cinquet, 1990 |
BIBLIOGRAFIA:
- Vies Ferrades, recorreguts i passos equipats, de Pep Mayolas i Miquel Soro, Editorial Alpina (Accés a la Feixa del Cinquet, itinerari 42)
PARTICIPANTS:
Jan Miquel - Juan - Maria - Mariona - Paula Cristina - J. Rafel
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada