diumenge, 23 de febrer de 2014

Ascensió al Coma d'Or (2.826 m) amb esquís

Coma d'Or
El Coma d'Or és tot un clàssic de l'esquí de muntanya. Jo ja l'havia fet l'any 1998 però després havíem tingut dos intents sense èxit, un a causa del mal temps i l'altre per falta de neu. Avui el dia era magnífic i la neu, tot i que a la part de dalt no era gaire abundant, era suficient per fer aquesta ascensió. De bon matí hem arribat al Coll de Puymorens i hem iniciat la pujada per la Vall d'en Garcia. Aquesta vall, planera i molt apta per a l'esquí de muntanya i les raquetes, estava mont nevada i amb una gran traça que indicava que ahir dissabte va pujar molta gent per aquí. A poc a poc hem anat superant la vall fins arribar a la Portella d'en García. Des d'aquí ja es veia el cim amb la seva cresta final. En aquest punt és on l'any passat vam desistir de l'ascensió i vam canviar l'objectiu pel Puig de Trespunts perquè la muntanya estava ben pelada. En aquesta zona sempre fa vent i és molt freqüent que la muntanya estigui ben pelada, de manera que l'ascensió amb esquís als peus no és possible. Avui la situació no era òptima però semblava que es podia fer l'ascensió amb un mínim de condicions. Primer cal fer una petita baixada per anar a buscar el peu de la muntanya. Ens hem hagut de treure els esquís en un petit tram però en general la cosa estava força bé. Hem arribat a la petita cresta final i hem pogut contemplar una gran vista del Carlit i de l'Estany de Llanós. Hem deixat els esquís poc abans de l'avantcim i hem arribat al Coma d'Or (2.826 m). El panorama era insuperable sobre l'Ariège i Andorra, tot molt nevat. Hem fet la panoràmica circular:

Després de descasar i menjar una mica hem iniciat el descens. Fins a la Portella d'en García hem hagut d'anar evitant les zones ventades però la Coma d'en García estava molt esquiable i hem pogut gaudir d'una bona esquiada. Ben aviat hem arribat al cotxe, donant per acabada l'ascensió.
Aquí teniu la pel·licula, cedida per Mountain Films per a tots els seguidors del blog de muntanya:ENTRADES RELACIONADES:
Puig de Trespunts
amb esquís, 2013
Coma d'Or
amb esquís, 1998
Ascensió al Carlit
1974