diumenge, 21 d’abril del 2019

Cova de l'Escaleta

Cova de l'Escaleta
Avui hem visitat una altra cova del Mont-Roig. La Cova de l'Escaleta no és tan fàcil ni tan popular com la del Tabac. De fet és molt poc visitada perquè l'accés té certes dificultats que fan que no sigui apta per a simples excursionistes. Tot i això, el camí d'accés està equipat en alguns trams amb cordes fixes i ferros i el pas clau, un mur d'uns 10 metres a l'entrada de la cova, està equipat amb una corda fixa. La cova té una entrada petita i el seu interior té una galeria principal d'uns 200 metres, gairebé sense galeries laterals.
El camí surt de la carretera de Tremp, molt poc abans de l'entrada al túnel que dóna accés a la Presa de Camarasa. Allà no es pot aparcar, de manera que hem deixat el cotxe una mica més avall, en una petita explanada al costat de la carretera. Després de recórrer el petit tram de carretera fins a l'entrada del túnel, hem començat a pujar pel petit camí de la cova. El camí puja suaument resseguint una feixa entre dos cingles. Hem trobat alguns passos equipats i hem observat que en aquesta zona hi ha moltes vies d'escalada.
Hem arribat al peu de la cova i hem pujat directament per un camí molt dret, equipat amb esglaons de ferro i una corda fixa, fins arribar al peu del mur final des d'on es veia ja l'entrada de la cova com una finestra oberta en el cingle. L'accés no té massa dificultat; és un mur que cal grimpar amb bones preses (II / III) i, a més, hi ha una corda de nusos que ens dóna seguretat. Tot i que no és difícil, com que anàvem amb nens hem tret el cordino per assegurar.
Ben assegurats, hem superat el mur i hem entrat a la Cova de l'Escaleta. Hi ha un vestíbul com una petita saleta amb finestres obertes al cingle. La cova té uns 200 metres de recorregut però cal grimpar pels blocs i anant amb nens pot ser perillós, de manera que només hem fet una petita exploració grimpant per alguns blocs abans d'iniciar el retorn.
La desgrimpada del mur final l'hem fet també assegurats i finalment he baixat en ràpel utilitzant la tècnica Dülfer com en els vells temps. Finalment hem recorregut a la inversa el camí de pujada retornant al cotxe. 


ENTRADES RELACIONADES:
Cova de
l'Escaleta, 1991
Cova dels
Muricecs, 1989
Cova de
l'Escaleta, 1982

PARTICIPANTS

Juan, Maria, Mariona, Jan Miquel, J. Rafel

DESNIVELL: 100 m
RECORREGUT: 3'5 km
HORARI: 3 h (pujar, baixar i petita exploració de la cova)
TOPOGRAFIA:

MAPA:

En el mapa la localització de la Cova de l'Escaleta és errònia. La cova està exactament al final del track.