dissabte, 2 de juliol del 2022

Ascensió al Puig Peric (2.810 m)

Puig Peric
Un cop tancada la temporada de senderisme amb el grup del GR, és tradicional acabar el curs amb l'ascensió d'algun cim dels Pirineus. Els darrers anys s'havia trencat la tradició a causa principalment de la pandèmia però avui hem tornat als Pirineus, concretament al Capcir, per pujar el Puig Peric.
És dels principals cims del Capcir i la seva ascensió és apta per a tots els públics, tot i que nosaltres hem pujat per l'aresta sud, fàcil peró amb algun pas una mica delicat. 
Ahir al vespre vam arribar a Les Angles i vam pujar fins a la gîte d'étape Azimut, un magnífic centre d'operacions, tant per fer muntanya a l'estiu com per esquiar a l'hivern.  Vam gaudir d'un magnífic sopar i de la comoditat de les instal·lacions de la gîte i avui ens hem posat en marxa de bon matí per iniciar l'ascensió.
Hem deixat el cotxe en un pàrquing situat a la part alta de la zona de xalets de l'estació d'esquí i hem començat a caminar per una pista. Hem arribat a una caseta de captació d'aigües i hem seguit per un camí, pujant pel bosc.  Aviat hem arribat a l'Estany de la Balmeta, situat en una petita cubeta voltada de muntanyes.
Poc més amunt s'ha acabat el bosc i hem arribat a un extens altiplà on hi ha un petit refugi lliure, la Cabana de la Balmeta. Hem seguit pujant entre prats, passant per l'Estany de la Llosa, fins arribar al peu de l'aresta del Peric.
Des d'aquest punt el Peric té un aspecte gairebé inexpugnable però hem començat a pujar seguint les fites que ens han anat guiant per buscar els punts febles de la cresta. La carena té alguns ressalts, que en algun punt ens obliguen a utilitzar les mans, separats per zones més fàcils amb traces de camí. 
A poc a poc hem anat superant les petites dificultats i guanyant altura per la carena mentre el panorama era cada vegada més extens. Finalment hem arribat al Puig Peric (2.810 m), un petit altiplà amb grans vistes.
En el mateix cim hem fet una petita festa amb cava per celebrar l'èxit de l'ascensió i el tancament de la temporada del GR. Hem fet gravacions de dron i moltes fotos de cim. També una panoràmica circular:
Puig Peric
Hem iniciat la baixada per l'altra banda, per un camí fàcil però amb fort pendent, fins al coll que separa els dos Perics. Des d'aquí hem pujat en pocs minuts al Petit Peric (2.690 m). Ens hem aturat poca estona en aquest cim secundari però encara hem pogut fer una panoràmica circular:
Puig Peric
Des del Petit Peric hi ha un bon camí de baixada, molt ben traçat, per on hem iniciat la baixada. Hem passat per un petit llac, l'Estany de l'Ànec, i els mes agossarats s'han banyat per combatre la calor que ja anava pujant.
Hem arribat a la Cabana de la Balmeta on hem retrobat el camí de pujada per retornar al punt de partida, encara que a l'Estany de la Balmeta ens hem aturat novament per fer un bany a les fresques aigües d'aquest petit llac.
I aquí teniu el vídeo d'aquesta ascensió. Ha estat produït per Edicions JGB i cedit al Blog de Muntanya per als nostres seguidors:


ENTRADES RELACIONADES:
Puig del Pam
i Llaret, 2022
Ascensió al
Carlit, 2015
Petit Peric
amb esquís, 2014

PANORÀMIQUES:
Puig Peric Puig Peric Puig Peric
BIBLIOGRAFIA:
PARTICIPANTS:
Puig Peric
Àngela, Xesco, Maribel, Paco, Begonya, M. José, Marta, Guille, Lluis, Agnès, Joan G., Miquel B., Mònica, Carles, Magda, J. Rafel