dimecres, 29 de juny del 2022

Forat Micó

Forat Micó
El Forat Micó és una cova molt singular. A diferència de la gran majoria de coves que es troben en terrenys calcaris, aquesta cavitat s'obre a la Muntanya de Sal de Cardona, de manera que les estalactites i altres formacions que guarneixen les seves galeries no són de calcita sinó de sal, normalment d'un color blanc espectacular.
La cavitat té una galeria principal per la que baixa un riuet. És una galeria estreta i recargolada, amb molts meandres, però sense dificultat especial a part de l'estretor i la sensació una mica clautrofòbica que produeixen les coves estretes. Hi ha algunes petites bifurcacions sense recorregut i dues galeries superiors d'entrada i sortida que podem explorar.
Hem deixat el cotxe en una explanada de terra poc més enllà de l'aparcament del Museu de la Sal de Cardona. Ens hem equipat i hem iniciat la curta aproximació a l'entrada del Forat Micó. El camí voreja el gran esvoranc que va deixar en aquest lloc l'explotació de la mina. Després hem deixat el camí per prendre un corriol a l'esquerra que baixa pel bosc fent llaçades fins arribar al fons de l'esvoranc.
Hem trobat un congost entre les roques de sal per on sortia un riuet. Convençuts que estàvem a l'entrada de la cova, ens hem endinsat en el congost, amb belles formacions d'un blanc puríssim, però aviat ens hem adonat que no era la cova sinó un petit tram inferior sense connexió amb la cavitat. Hem fet fotos en aquest ambient singular i hem sortit novament.
Hem pujat uns metres per sobre del congost i arribant en un parell de minuts a l'entrada del Forat Micó. Ens hem endinsat per la galeria, que aviat s'ha tornat estreta i amb trams de gatera. Les parets estaven plenes d'estalactites de sal blanca formant un entorn singular i espectacular.
En alguns punts l'estretor dels passos ens ha fet dubtar de si anàvem pel bon camí però sabíem, per les ressenyes que havíem mirat, que la clau està en seguir sempre el curs del riu encara que algun petit tram, quan el riu passava per trams especialment estrets, una petita galeria lateral ens permetia superar el pas per una variant una mica més còmoda.
Hi ha dues galeries superiors que es mereixen ser explorades. La primera no l'hem vist, encara que en algun punt hem fet exploracions per alguna galeria lateral per trobar-la. La segona l'hem explorat a fons, pujant per una zona esglaonada fins a la capçalera d'un pou d'uns 10 metres que connecta amb la galeria principal. Hem tornat enrere per retrobar el curs del riu i hem seguit avançant per les gateres remullades, superant passos estrets, meandres i gateres fins que, en una marcada corba, hem vist la llum del dia i hem sortit a l'exterior en el fons de l'esvoranc de la mina.
Ha estat una gran experiència, recorrent indrets únics i gaudint d'una magnífica aventura subterrània. Abans de retornar al punt de partida encara ens hem entretingut fent fotos a les curioses formacions salines que en aquest punt es veien per tot arreu,  a plena llum del dia.
Finalment hem retornat al punt de partida, pujant per un corriol que en pocs minuts ens ha fet enllaçar amb el camí d'anada, que ens ha portat fins al cotxe on hem donat per acabada aquesta curiosa exploració matinal del Forat Micó.
I aquí teniu el vídeo d'aquesta activitat. Ha estat produït per Edicions JGB i cedit al Blog de Muntanya per als seus seguidors:


ENTRADES RELACIONADES:
Cova de Sant
Valero, 2022
GR3: Saló -
Cardona, 2022
Cova dels
Rotgers, 2022

TOPOGRAFIA:
Forat Micó
PARTICIPANTS:
Forat Micó
Joan G. - Joan Y. - J. Rafel