divendres, 22 de juliol del 2022

Col dei Bos (2.559 m), VF Degli Alpini

VF Degli Alpini - Col dei Bos
Avui, últim dia de la nostra estada a les Dolomites, hem d'agafar l'avió al vespre per retornar a casa. Per això hem programat una activitat curta que ens permeti acabar a migdia per tenir temps d'arribar, sense presses, a l'Aeroport de Venècia.
La via ferrada Degli Alpini és una de les més populars de la zona. No és gaire llarga ni tampoc difícil i l'aproximació és curta, menys de mitja hora des de la carretera. Acaba en un cim no gaire alt, de només 2.559 m, però molt panoràmic. A més, la via és molt natural. L'equipament és molt bo, un cable de vida perfecte, però l'ascensió es fa aprofitant les magnífiques preses naturals que trobem per tot arreu. Si resistim la tentació d'agafar-nos al cable de vida podem gaudir d'una gran escalada, de dificultat moderada i ben segura.
De bon matí hem deixat l'apartament de Vodo di Cadore que ha estat la nostra base d'operacions aquests dies i hem fet el curt desplaçament fins a Col Gallina, poc abans del Passo Falzarego. En un extrem del gran aparcament hi ha un rètol de fusta que marca l'inici del camí de la via ferrada Degli Alpini. En pocs minuts hem arribat al punt de partida de la via ferrada i hem iniciat l'ascensió.
La via no es gaire complicada però sí variada i, sobre tot, panoràmica. Hi ha un parell de passos una mica verticals però curts. La resta no presenta problemes i l'hem anat superant mentre contemplàvem el panorama.
En el temps previst hem arribat al final de la ferrada, en una terrassa panoràmica poc abans del cim. Des d'allà, un camí ben marcat ens ha portat en molt pocs minuts al cim del Col dei Bos (2.559 m). El cim és molt panoràmic encara que està dominat per la gegantina Tofana di Rozes, 800 metres més alta que el modest cim del Col di Bois i molt propera. La visió de la Tofana des d'aquí és impressionant.
Hem fet les fotos del cim i una panoràmica circular:
Col dei Bos
Després ja només quedava baixar per un camí fins al punt de partida, on hem agafat el cotxe iniciant el viatge cap a l'aeroport, donant per acabades les activitats de la sortida Dolomites 2022
I aquí teniu el vídeo d'aquesta activitat. Ha estat produït per Mountain Films i cedit al Blog de Muntanya per als seus seguidors:


ENTRADES RELACIONADES:
VF Monte
Patterno, 2018
VF Porton &
Velo, 2006
Sentiero Benini
& Sosat, 2004

RESSENYA:
Blog de Muntanya
PANORÀMIQUES:
Col dei Bos Col dei Bos
EL VOL DEL DRONaquí teniu unes escenes captades pel dron en el cim del Col dei Bos. És un muntatge de NONSTOP, cedit per als seguidors del Blog de Muntanya:
PARTICIPANTS:
Col dei Bos
Joan C. - Merche - Pablo - Sonia - J. Rafel