divendres, 29 de juliol del 2022

GR5: Fouillouse - Larche

GR5: Fouillouse - Larche
Avui hem fet l'última etapa d'aquesta temporada del GR5, el camí de gran recorregut dels Alps Francesos. Ha estat una etapa intensa, amb dos colls d'altura, grans panorames i arribada a una població ben coneguda. El gener de 2019 vam fer una estada d'esquí de muntanya a Larche. Va ser una gran sortida perquè vam fer diverses ascensions, entre les que destaca la Tête de Fer, tot un clàssic de l'esquí de muntanya als Alps del Sud.
Hem sortit molt aviat de Fouillouse perquè teníem la intenció de tornar avui mateix a casa després de completar l'etapa. A més, la previsió del temps per avui marcava tempestes a la tarda i calia arribar al final abans que comencés a ploure.
El camí puja amb pendent suau però continu y passa per les ruïnes d'un assentament militar, el Fort de Plate Lombarde, abans d'arribar al primer coll, el Col du Vallonet, a 2.524 m.
Aquest coll dona entrada a una curiosa vall penjada, el Vallonet, amb petits llacs i meandres. Des del mateix coll ja es veia, una mica lluny, el coll principal que havíem de superar, el Coll de Mallemort, no gaire més alt que el Vallonet però separat per una fondalada.
Hem baixat pel Vallonet fins arribar a un camí més ample, gairebé una pista, que ens ha portat, muntanya amunt, fins a Les Baraquements de Viraysse, una antiga caserna miltar avui enrunada però on encara es mantenen en peu alguns dels edificis. Era una fortificació important i tenia, en el cim d'una muntanya propera, una bateria de canons.
Des de la caserna hem seguit pujant pel camí que, en un parell de llaçades, ens ha portat fins al Coll de Mallemort (2.558 m). Des d'aquí només ens quedava la baixada a Larche per acabar l'etapa. Abans, ens hem aturat uns minuts al coll per menjar una mica i contemplar el panorama.
La baixada a Larche se'ns ha fet llarga. Mentre baixàvem s'ha anat tapant el cel i quan hem arribat ha caigut un bon xàfec; ens hem lliurat de la mullena per només 5 minuts.
Hem trucat un taxi que ens ha portat fins a Château-Queyras, on vam deixar el cotxe ara fa quatre dies, i hem iniciat el llarg retorn a casa donant per acabada la temporada del GR5.


ENTRADES RELACIONADES:
Tête de
Fer, 2019
Punta
d'Incianao, 2019
Pic
Ventasuso, 2019

PANORÀMICA:
Blog de Muntanya
BIBLIOGRAFIA:
PARTICIPANTS:
GR5: Fouillouse - Larche
Magda - J. Rafel