diumenge, 17 d’abril del 2022

Cova de Ca'n Allà Dins

Cova de Ca'n Allà Dins
Ahir, tornant de la Cova de Sa Punta des Forn, vam fer una prospecció al voltant de la urbanització de Ca'n Allà Dins buscant una cova que sabíem que estava per aquella zona. No la vam trobar però avui hi hem tornat. Abans, he revisat els meus arxius i he trobat més dades que m'han donat la clau per localitzar aquesta cavitat.
Cal dir que anomenem aquesta cova amb el curiós nom de la urbanització mig abandonada ubicada al seu costat però en realitat no sabem si aquest nom és el correcte. Els noms i la ubicació de les coves d'Eivissa són un misteri. Hi ha molt poca informació i sovint aquesta informació és incompleta o errònia. 
La principal referència és un article publicat l'any 1997 a la revista Endins que conté un catàleg de les cavitats de les Balears. El problema és que aquest catàleg conté els noms i la ubicació de totes les cavitats però aquestes coordenades són errònies. He comprovat, quan he localitzat alguna cova, que la ubicació donada pel catàleg és força inexacta, de manera que el catàleg té poca utilitat de cara a localitzar les coves.
Aquesta cova, situada a peu de camí i amb certa grandària, hauria d'estar inclosa en el catàleg però la seva ubicació no correspon amb cap de les coves contingudes en aquesta publicació. La més propera (a poc més de 400 metres) és la Cova des Diegues, de manera que tinc la sospita que es tracta d'aquesta cova però, de moment, no ho podem confirmar.
Per arribar-hi hem fet una curta caminada per una pista que surt de la carretera d'accés a la urbanització. La pista puja fins a un gran dipòsit d'aigua però poc abans d'arribar-hi, a la darrera corba, trobem la cova entre unes roques i sota d'un gran garrofer.
La cova és de fàcil accés i no cal cap material especific (si més no, a la part que hem recorregut, que pensem que és gairebé tota la cova). Hi ha algunes formacions però no gaire importants. Tota la cova és una rampa terrosa amb blocs que baixa uns 30 metres fins quedar tancada. 
Hem fet algunes fotos a la sala principal i després hem explorat els racons buscant més galeries. Hem trobat una petita galeria lateral amb una gatera; a dintre hi havia algunes petites formacions. L'entrada era realment estreta i ens ha servit per fer pràctiques de contorsionisme espeleològic. 
Després d'una bona estona recorrent la cova i fent fotos, hem sortit a la llum i hem retornat pel mateix camí, satisfets per haver localitzat una altra cova eivissenca i esperant que arribi l'estiu per seguir explorant l'illa a la recerca de més coves i avencs.


ENTRADES RELACIONADES:
La Mina de Ca
L'Alemany, 2021
Les coves de
Formentera, 2020
Cova del
Tabac, 2020

BIBLIOGRAFIA:
PARTICIPANTS:
Blog de Muntanya
Jan Miquel - Juan - Mariona - J. Rafel

1 comentari:

Blog de Muntanya ha dit...

Sembla ser que en un racó de la cova hi ha l'entrada d'un pou. No el vam veure (i, amés, anava amb nens i no portava material) però a l'estiu hi tornaré per intentar explorar-lo.