dilluns, 4 d’abril del 2022

Canal de la Figuereta

Canal de la Figuereta
La Canal de la Figuereta està situada al costat de l'agulla del mateix nom, a la regió montserratina de les Agulles. Està equipada per baixar en tres ràpels, el segon dels quals baixa per un gran mur vertical de 45 metres, realment impressionant. Avui hem fet aquesta activitat, que és curta però intensa, en horari de tarda, aprofitant que ara el dia ja s'allarga molt.
Hem sortit de Can Maçana, pujant pel clàssic camí del Coll de Guirló. Hem seguit fins al Pas de la Portella, on hem deixat el camí del Refugi per prendre, a l'esquerra, el camí de la Travessia d'Agulles. Hem seguit aquest camí, marcat amb pintura vermella, passant per un pas equipat, un mur que cal superar amb l'ajut d'una corda de nusos. Finalment hem arribat al peu de l'agulla de la Figuereta, on comença el descens equipat.
La placa informativa que hi havia en aquest punt quan vam fer per primera vegada aquest descens, ara fa 10 anys, ha desaparegut. Hi havia la possibilitat que, a més de treure la placa, algú hagués desequipat la canal però aviat hem vist que el primer ràpel estava perfectament equipat, amb unes bagues al voltant d'un arbre.
Hem fet el primer ràpel per la canal. Segons la ressenya, aquest ràpel té 25 metres però ens ha semblat evident que no arriba als 20 metres. El primer ràpel acaba en un replanet, tapat per l'enorme llosa que es recolza a la paret de la Figuereta i al davant d'una espectacular finestra oberta a l'abisme.
El segon ràpel, el pas clau d'aquesta activitat, està instal·lat sobre dos parabolts amb anella. El ràpel és impressionant però no volat. Són 45 metres ben verticals, en un entorn realment espectacular. Acaba en un replà inclinat amb un arbre, on hi ha la instal·lació del tercer ràpel.
Finalment hem baixat el darrer ràpel, de 30 metres, que ens ha portat al peu de la paret on comença el bosc. Hem recollit el material i hem iniciat el retorn, baixant sense camí pel bosc fins trobar el camí de la Portella per on hem retornat, pel Coll de Guirló, fins a Can Maçana.
I aquí teniu el vídeo d'aquesta activitat. Ha estat produït per Mountain Films i cedit al Blog de Muntanya per als seus seguidors.


ENTRADES RELACIONADES:
La Xemeneia del
Pingüí, 2012
Via Ven-Suri-
Ven, 1977
La Figuereta, via
Ramonage, 1976

RESSENYA:
Canal de la Figuereta
PARTICIPANTS:
Canal de la Figuereta
Joan C. - Sonia - J. Rafel

2 comentaris:

Sonia ha dit...

Article per explicar una activitat técnica, curta i intensa per una tarde de primavera que olora a montanya. Com m'agrada anar a la tarda a Montserrat!

Blog de Muntanya ha dit...

Activitat curta però molt recomanable, ideal per una tarda de primavera ben aprofitada