dijous, 21 d’octubre del 2021

Accident al Barranc de Tines

Blog de Muntanya
Aquesta vegada les coses no han sortit com esperàvem. El nostre pla era anar a la via ferrada de la Serra de les Canals, una instal·lació relativament nova a prop d'Oliana. Com que l'activitat era curta havíem pensat en complementar-la amb el descens d'un barranc curt, sec i relativament fàcil, el Barranc de les Tines, situat a prop de la població de Fígols d'Organyà.
Hem arribat de bon matí a Oliana i hem vist que la Serra de les Canals estava totalment tapada de boira. Una boira espessa que no deixava veure res. Hem pensat que era millor fer primer el descens del barranc i deixar per més tard, quan escampés la boira, la via ferrada.
Hem anat fins a Fígols d'Organya i hem deixat el cotxe en un pàrquing situat a l'entrada del poble iniciant l'aproximació a la capçalera del barranc, d'uns 45 minuts. L'aproximació és una curta passejada per una pista que puja al Coll d'Escala, des d'on es baixa directament, sense camí, al llit d'un torrent secundari poc abans del Torrent de les Tines. Hem baixat el torrent secundari, fàcil però amb la roca humida per la rosada, de manera que hem fet un curt ràpel per superar un petit ressalt abans d'arribar al Torrent de les Tines.
Hem iniciat el descens del barranc desgrimpant algun ressalt fins arribar al primer ràpel, d'uns 12 metres. El ràpel és esglaonat, de manera que baixa uns quatre metres fins a un bon replà, abans de baixar dos esglaons més fins al final. La instal·lació és perfecta, amb dos parabolts, anelles i un maillon.
Hem muntat el ràpel en simple i he baixat primer. Després, quan en Luis ha iniciat el descens, s'ha produït l'accident: ha muntat el ràpel a la corda de recuperació i no per l'altra corda, la que estava bloquejada. El resultat ha estat que ha baixat descontroladament els 4 metres del primer esglaó del ràpel, amb la mala fortuna que ha impactat contra el fons lesionant-se.
Aviat hem vist que es tractava d'una fractura i que li era impossible posar-se dret, de manera que no podíem seguir. Hem trucat els serveis d'emergència, el GRAE, demanant ajuda. En pocs minuts ha arribat l'helicòpter amb l'equip de rescat que, amb gran professionalitat, han immobilitzat la cama d'en Luis i l'han evaquat amb l'helicòpter en direcció a l'Hospital de la Seu d'Urgell.
El diagnòstic indica fractura de tíbia, una fractura complicada que afecta el genoll i que ha necessitat una operació per reconstruir els ossos afectats, a més de col·locar una peça metàl·lica per facilitar la curació. La recuperació serà llarga però segur que en pocs mesos tornarem a veure en Luis a les fotos del Blog de Muntanya.

ENTRADES RELACIONADES:
Barranquisme i
caça major, 2011
Tossal Bovinar
amb esquís, 2010
Gorges del
Llech, 2009

EL LLOC DE L'ACCIDENT: en aquesta foto es veu clarament el lloc de l'accident, un ressalt d'uns quatre metres. A baix, el metge està inmobilitzant la cama per poder moure el ferit.
Blog de Muntanya