dijous, 20 d’abril del 2023

Avenc de la Codoleda

Avenc de la Codoleda
Hem tornat a l'Avenc de la Codoleda, una cavitat que vam visitar fa un parell d'anys i que avui hem volgut repetir en una sortida matinal a Sant Llorenç de Munt.
L'avenc té la particularitat que es pot recórrer en travessia, entrant per una escletxa fent un ràpel volat i, després d'una petita travessia subterrània, sortir a l'exterior a l'altra banda de la muntanya dels Plecs de Llibre a través d'una estreta gatera.
Avui no hem matinat gaire perquè l'activitat era curta i hem arribat a mig matí a la part de dalt de la urbanització Cavall Bernat on hem deixat el cotxe. Hem iniciat la caminada pel camí del coll de la Castellassa. Des d'allà, en dos minuts, hem arribat a la boca de l'avenc, una estreta esquerda vertical al costat mateix del camí.
Hem observat que la instal·lació del ràpel ha millorat des de la nostra anterior visita a la Codoleda. Dos químics a la part superior de l'esquerda ens ofereixen la possibilitat de muntar el descens sense haver-se d'abocar al buit i diversos parabolts ens permeten assegurar-nos perfectament per fer la maniobra.
Hem baixat el ràpel, d'uns 18 metres, en un entorn espectacular al costat d'una gran columna que ens acompanya en tot el descens fins a la sala principal de la cavitat. L'entrada a la cavitat és estreta i una mica incòmoda però la instal·lació és perfecta i l'entorn subterrani del descens és la part més interessant de l'avenc.
Hem fet algunes fotos a la sala gran i hem iniciat la travessia per una diaclasa, un passadís estret d'altes parets que en molt poc temps ens ha portat al segon obstacle de la cavitat. El passadía acaba en un mur lleugerament concrecionat i cal superar l'obstacle amb l'ajut d'una corda fixa per arribar a un pas superior que ens permet seguir endavant per la mateixa diaclasa però a un nivell superior.
La corda que equipa el pas és nova i han retirat l'antiga corda que vam trobar aquí en la nostra anterior visita, amb algunes flors, nusos i un aspecte poc segur. Ara la instal·lació és perfecta i hem superat el pas sense cap problema.
Hem passat una gatera no gaire estreta, entrant a la segona galeria, que aquí forma també una sala allargada. Hem explorat una mica un passadís que torna enrere per sobre de la galeria anterior i hem seguit endavant per la segona galeria fins que queda tancada per unes petites colades.
Sembla que la cova acabi aquí però enfilant-se una mica es veu una petita finestra a través de la qual es veu la llum del dia. És la gatera final per on es completa la travessia sortint a l'altra banda dels Plecs de Llibre. 
La gatera és estreta i polsegosa però no és tan angoixant com algunes gateres que hem recorregut en altres ocasions i en pocs minuts ja estàvem a l'altra banda, ben empolsegats però satisfets d'haver completat la travessia, curta però intensa. 
I aquí teniu el vídeo s'aquesta activitat, editat per la productora pròpia del Blog de MuntanyaQuercus Films:


ENTRADES RELACIONADES:
Avenc del
Llest, 2023
Avenc de la
Codoleda, 2020
Cova d'en
Manel, 2015

TOPOGRAFIA:
BIBLIOGRAFIA:
PARTICIPANTS:
Avenc de la Codoleda
Alicia, Sonia, J. Rafel