dijous, 9 de febrer del 2023

Avenc del Llest

Avenc del Llest
Hem tornat a l'Avenc del Llest, una cavitat molt interessant situada a prop de casa, a Sant Llorenç de Munt, que és una de les més populars perquè s'utilitza sovint com a terreny de joc dels cursos d'iniciació a l'espeleologia. Hem fet una matinal espeleològica per gaudir del gran espectacle natural d'aquesta cavitat i especialment de la sala Sardy, el racó més intressant de l'Avenc del Llest.
Hem sortit de l'Alzina del Salari, un dels punts estratègics de Sant Llorenç, punt d'inici d'un bon grapat d'excursions. Una breu caminada ens ha portat fins a la boca de l'avenc, una esquerda allargada per on cal baixar en ràpel. Ens ha sorprès veure que les parets laterals de l'avenc estaven gairebé cosides amb instal·lacions de ràpel. Segurament aquestes instal·lacions s'utilitzen en el cursets per fer pràctiques de canvi de ràpel, en plena paret.
Hem triat la instal·lació que ens ha semblat més còmoda i hem fet el ràpel que ens ha portat al fons de l'esquerda. Des d'allà hem baixat per una rampa fins a la gran sala final. En un racó d'aquesta sala hi ha un pou equipat amb cordes fixes per on es pot desgrimpar fins al punt mes baix de la cavitat. Hem explorat el pou sense trobar res d'interès i hem retornat a la gran sala.
Al fons de la sala hi ha una llarga corda fixa que penja del sostre. És l'accés a la part més interessant de la cavitat, la galeria Sardy. Per arribar a aquesta galeria cal remuntar uns 15 metres volats per la corda fixa, de manera que hem preparat el material de remuntar, croll i jumar, i hem iniciat la pujada.
La galeria Sardy és un racó d'una gran bellesa, una petita sala amb gran quantitat de formacions penjada a dalt de la sala principal. Hem gaudit del gran espctacle de les estalactites, estalagmites, banderes, columnes...  i hem fet unes quantes fotos abans de tornar a baixar, en ràpel, per la mateixa corda fixa.
Després ja només ens quedava remuntar el ràpel d'entrada per sortir novament a la llum del dia. A fora ens ha sorprès una mínima nevada, quatre flocs mal comptats, que ens ha acompanyat uns minuts mentre guardàvem el material. Finalment hem retornat a l'Alzina del Salari on hem acabat la nostra activitat d'avui.
I aquí teniu el vídeo d'aquesta exploració subterrània. En aquesta ocasió és obra de la productora pròpia del Blog de Muntanya: Quercus Films.


ENTRADES RELACIONADES:
Avenc de la
Codoleda, 2020
Avenc Quim
Solbas, 2020
Avenc del
Llest, 2015

TOPOGRAFIA:
Avenc del llest
BIBLIOGRAFIA:
PARTICIPANTS:
Blog de Muntanya
Alícia - Joan C. - Sonia - J. Rafel