dimecres, 19 d’abril del 2023

El Bisbe, via Llebeig i la canal del Melindro

El Bisbe
Jornada matinal d'escalada montserratina amb l'ascensió d'una via que ja coneixíem però que es mereix una repetició perquè porta a un dels cims més característics de la regió dels Frares Encantats de Montserrat: el Bisbe. La via triada ha estat la Llebeig, una de les anomenades vies blaves, de dificultat moderada i ben assegurada, amb passos de fins al IV+. 
Hem sortit de Can Maçana pel clàssic camí del coll de Guirló, la Portella i el refugi Vicenç Barbé. Després hem pujat per la Canal Ampla fins al peu de la Sensenom, on hem agafat el camí de la Travessia dels Frares Encantats. Aviat hem arribat al peu de la cara sudoest del Bisbe, on comença la via. És un balconet penjat sobre els estimballs de la cara Nord, encara que protegit per uns arbres. 
La via té tres tirades de 35, 35 i 15 metres i puja totalment en lliure per una aresta. La tirada més difícil és la segona, que té dos passos de IV+, un a la sortida de la reunió i l'altre més amunt, quan hem de flanquejar una fisura amb lleuger desplom fins trobar el seu punt feble i superar-la amb un pas de finura montserratina. 
Després, una canal ens porta al pany de paret final, que superem ja més fàcilment fins al cim del Bisbe.
El panorama des d'aquest cim és espectacular i es veu pràcticament tot Montserrat, especialment la regió dels Frares i la d'Agulles.
No hem fet la panoràmica circular pequè ja la teníem d'una altra ascensió al Bisbe. Aquí la teniu:
Després d'una estona de relax i contemplació del panorama des d'aquesta talaia excepcional, hem iniciat el descens. Un rápel de 50 metres per la cara de la via Normal ens ha deixat al peu de l'agulla.
Podríem haver tornat pel mateix camí que ens havia portat fins aquí però hem pensat que podríem arrodonir la jornada montserratina amb una activitat més intensa, baixant per la Canal del Melindro.
Aquesta canal ja la coneixíem perquè l'havíem recorregut alguna vegada. Es baixa amb tres ràpels de 40 metres per la cara nord i és realment interessant perquè recorre un dels indrets més amagats de montserrats. 
En pocs minuts hem arribat a l'inici de la canal, situada al costat mateix del Bisbe, i hem iniciat el descens. El primer ràpel és el més vertical i baixa per la canal fins trobar un replà encaixat entre les grans parets. Dos ràpels més ens porten fins al peu de la paret, des d'on hem baixat uns metres pel dret fins trobar el camí del coll de Port. Hem baixat fins al GR i, passant per sota de l'espectacular roca de la Cadireta, hem retornat al punt de partida.
I aquí teniu el vídeo d'aquesta jornada montserratina. Ha estat produït per Mountain Films i cedit al Blog de Muntanya per als seu seguidors:

ÀLBUM   -   TRACKS: EL BISBE - EL MELINDRO

ENTRADES RELACIONADES:
Canal del
Melindro, 2021
Escalada als
Frares, 2010
El Bisbe i el
Frare Gran, 2008

RESSENYA:
Blog de Muntanya
VOL CIRCULAR:
PARTICIPANTS:
El Bisbe, via Llebeig
Joan C. - Sonia - J. Rafel