dissabte, 17 de juny del 2023

GR3: Les Borges Blanques - Aspa

GR3: Les Borges Blanaques - Aspa
Avui hem tancat la temporada del GR3, el Camí Central de Catalunya,  amb una etapa difícil. No per la llargada, que era similar a les etapes anteriors, ni pel desnivell, que era gairebé inexistent, sinó per la intensa calor que ens ha castigat durant tot el trajecte per les extenses planes de secà entre les Garrigues i el Segrià, gairebé sense cap ombra.
Hem esmorzat en un bar oriental de les Borges Blanques i des d'allà mateix hem iniciat la caminada passant pel Parc del Terrall, on vam acabar l'etapa anterior. Hem sortit per l'avinguda de Jaume I i, després de passar per sota de la carretera N-240, hem arribat al Canal d'Urgell.
Hem seguit un curt tram del canal, vorejat per grans plàtans, únic tram ombrívol que hem trobat a l'etapa d'avui. Aviat hem deixat enrere el canal i hem agafat una pista que s'internava a les grans planúries de secà. Hem passat per sota les vies de l'AVE i hem arribat a l'autopista AP-2, que hem travessat per un pont i l'hem resseguit una estona fins trobar la carretera LV-7023. Per una pista paral·lela a aquesta vía i després per la pròpia carretera, hem entrat a la població de Castelldans.
Ens hem aturat a una plaça, al costat de l'església, per esmorzar una mica i fer la foto de grup. Eren poc més de les onze i la calor era ja molt forta, de manera que alguns caminadors han decidit acabar aquí l'etapa abans que la calor fos insuportable. Hem avisat l'autocar perquè vingués a rescatar els despenjats i hem seguit endavant sortint de Castelldans per una pista i entrant novament a les extenses planes de secà.
Poc després, el camí entra a la Reserva Natural Mas de Melons, on sembla ser que hi ha una zona humida que serveix de refugi a diverses aus. Avui la zona humida estava seca i el recorregut per aquesta zona ha estat com la travessia del desert. Hem passat al costat de la masia que dona nom a la reserva, el Mas de Melons, i hem seguit per una pista enclotada. Poc després, una petita pujada ens ha portat a un collet des d'on ja es veia Aspa ben a prop. Hem arribat a una pista asfaltada per on hem arribat a la població d'Aspa, punt final de l'etapa.
Just a la plaça del poble ens esperaven per dinar al Casal So de Nostre, on ens han ofert, a més dels refrescos necesaris per rehidratar-nos, una magnífica graellada uruguaya que aviat ens ha fet oblidar la calorada.
I aquí teniu el vídeo d'aquesta etapa. Ha estat poduït per GReaperos Productions i cedit al Blog de Muntanya per als seus seguidors:


ENTRADES RELACIONADES:
GR3: Les Borges
Blanques, 2023
GR3: Pista de
Vinaixa, 2023
GR3: Guimerà -
Els Omells, 2023

PARTICIPANTS:
GR3: Les Borges Blanaques - Aspa
Carles - Núria T. - Paco M. - Begonya - Marta - Guille - David - Trinidad - Maribel - Emilio - Ana - Casilda - Julieta - Jorge - Miquel M. - Isaac - Xesco - Àngela - Cristina - Joan - Mònica - Miquel B. - Maria José - Manel - Ramon - Magda - J. Rafel