dimarts, 6 de juny del 2023

GR223: Cala Tirant - Els Alocs

GR223 - Camí de Cavalls
Avui hem fet la que podríem qualificar con l'etapa reina del GR223. Una etapa llarga i amb desnivell que recorre els paratges més salvatges de la costa nord de Menorca. Avui el camí no passava per cap zona urbanitzada sinó que tot era paisatge natural amb cales i cingles davant del mar, encara que també hem passat per algunes platges molt populars plenes de turistes.
Hem sortit de Cala Tirant i hem iniciat la caminada travessant la platja per una escala i una passera de fusta. Aviat hem deixat enrere la urbanització de Cala Tirant, resseguint la costa i passant per dues cales solitàries: el Macar Petit i el Macar Gran.
Hem arribat a les ruïnes de la ciutat romana de Sa Nitja, al costat matix de la carretera que porta al far del Cap de Cavalleria i hem baixat poc més d'un km per la carretera fins arribar a un gran pàrquing. Des d'allà, baixant per una escala de fusta, hem arribat a la platja de Cavalleria, una magnífica platja, de les més populars de Menorca, on a aquesta hora del dia ja hi havia uns quants turistes a la sorra.
Hem seguit per la costa i en poc temps hem arribat a una altra platja molt popular, la de Binimel·là, on també hi havia banyistes gaudint d'aquest indret amb una magnífica platja sense urbanitzar. Poc més enllà encara hem trobat una altra platja de gran bellesa, la de Cala Pregonda, on hi havia encara més banyistes, tot i que estàvem ja una mica lluny de l'aparcament.
A partir de Cala Pregonda el camí canvia totalment. S'enfila muntanya amunt deixant enrere la costa i les platges, internant-se en zones solitàries. Tot i la forta pujada, el desnivell a superar no arriba als 100 metres. Hem arribat a un coll poc marcat, baixant novament a la costa i arribant a la Cala Barril, ben solitària, i a la Cala en Calderer on ja hi havia algun banyista.
A partir d'aquesta cala, el camí torna a pujar muntanya amunt, separant-se de la costa i entrant en una zona molt solitària. Després d'algunes pujades i baixades hem arribat al camí dels Alocs. Teníem aquesta cala, el teòric final d'etapa, a poc més de 200 metres però el final real de l'etapa està 2 km més amunt, en el pàrquing situat al final de la part asfaltada del camí dels Alocs, on ahir vam deixar la moto. 
Hem deixat el tram final fins als Alocs per a l'etapa de demà i hem pujat per la pista fins arribar al punt on una barrera talla el pas dels vehicles. Allà hem agafat la moto i hem iniciat les maniobres per recuperar el cotxe i deixar la moto a Cala Morell on acaba l'etapa de demà.
De passada, ens hem aturat a Mercadal per menjar alguna cosa i hem fet una gran descoberta: ens hem aturat al Mesón Can Jaume per menjar unes tapes i ens han sorprès amb les seves especialitats menorquines i tota mena de tapes que ens han deixat molt satisfets.


ENTRADES RELACIONADES:
GR221:
Esporles, 2012
GR221:
Estellencs, 2012
GR221: Coll de 
sa Gramola, 2012

PARTICIPANTS:
GR223 - Camí de Cavalls
Magda - J. Rafel