dijous, 1 de juny del 2023

Avenc del Daví

Avenc del Daví
Una nova sortida en horari de tarda per visitar un avenc al Parc Natural de Sant Llorenç de Munt i l'Obac. Avui la previsió meteorològica no era gens bona i fins i tot ha caigut un petit xàfec mentre ens desplaçavem en cotxe a la zona però finalment ens ha acompanyat la sort i hem pogut completar l'activitat sense pluja.
Hem arribat al coll d'Estenalles iniciant l'aproximació a l'avenc pel camí del Coll d'Eres. Avui aquest indret, que els caps de setmana és un formiguer d'excursionistes, estava desert. Era gairebé mitja tarda, estava a punt de ploure i el dia era laborable, de manera que hem anat pujant sense trobar ningú pel camí fins al coll i hem seguit pel camí de la Mola fins que, poc després del Pla de les Pinasses, hem agafat el camí dels Òbits.
Poc més enllà dels Òbits hem arribat a la boca de l'avenc, que en realitat son dues grans finestres obertes arran de terra. Després d'equipar-nos hem entrat per la boca sud on hi ha una rampa de poc pendent que porta a la instal·lació del ràpel.
Després de baixar la rampa assegurats amb un passamans que hem instal·lat en una bona arrel, hem fet al ràpel, dividit en dos sectors, el primer poc pendent i el segon vertical amb un curt tram volat. Les instal·lacions no són gaire bones; només hi ha spits i alguns són inservibles perquè estan plens de terra o rovellats i no permeten enroscar correctament els cargols.
El ràpel ens ha portat a la sala principal de l'avenc, una gran sala de més de 50 metres de llarg i amb una altura de gairebé 40 metres. És una ampla esquerda que forma una sala molt gran, potser el principal atractiu d'aquesta cavitat.
Hem anat explorant els diversos racons de la sala, amb algunes galeries secundàries. En una d'elles hi ha, a més de moltes formacions, un petit llac subterrani que avui estava mig buit (o mig ple si ho mirem amb bons ulls).
No hem baixat a les galeries inferiors, on hi ha un petit laberint de gateres i pous i s'arriba a la màxima fondària de la cavitat però hem explorat a fons tots els racons de la sala principal abans d'iniciar el retorn remuntant el ràpel i desfent el camí d'aproximació, una hora llarga, fins al coll d'Estenalles.
Ha estat una activitat curta però intensa, encara que la llarga aproximació i algunes dificultats en la instal·lació del ràpel ens ha restat temps d'exploració però, si més no, ha estat una tarda molt ben aprofitada.
I aquí teniu el vídeo d'aquesta activitat:


ENTRADES RELACIONADES:
Avenc de la
Codoleda, 2023
Avenc de la
Carbonera, 2023
Avenc del
Llest, 2023

TOPOGRAFIA:
Avenc del Daví
BIBLIOGRAFIA:
PARTICIPANTS:
Avenc del Daví
Sonia - J. Rafel