diumenge, 4 de juny del 2023

GR223: Sa Mesquida - Favàritx

GR223: Sa Mesquida - Favàritx
Hem tornat a Menorca per completar el GR223, el Camí de Cavalls, que vam inicar el passat mes d'octubre. En aquella primera visita senderista a Menorca vam recórrer tota la part sud de l'illa, des de Ciutadella fins a Maó, amb un petit afegit per arribar fins a Sa Mesquida on hem començat la caminada d'avui. 
La part nord de l'illa, la que ens hem proposat recórer ara en cinc dies, és més salvatge i solitària, molt menys urbanitzada que la part sud. El camí passa per un bon grapat de cales, intercalades entre zones encinglerades sobre el mar, de manera que les pujades i baixades són contínues encara que els desnivells a superar no són, ni de bon tros, com els que hem superat sovint en les nostres incursions senderistes pels Pirineus i els Alps. 
Aquesta vegada hem utilitzar una estratègia logística singular, que no havíem provat mai: hem llogat un cotxe i una moto. Amb aquests dos vehicles hem fet les combinacions necessàries per ser autosuficients i no dependre dels taxis que ens retornin al punt de partida després de cada etapa.
Avui, abans de començar la caminada, hem anat a deixar la moto al pàrquing de la carretera de Favàritx. Després, amb el cotxe, hem anat al punt de partida de l'etapa, la petita població de Sa Mesquida.
Hem començat a caminar per una petita carretera que porta a la cala del mateix nom, una magnífica platja de sorra fina. Després el camí segueix a prop de la costa i passa per una altra cala, el Macar de Binillautí. És una cala que no té sorra sinó pedres arrodonides, que aquí s'anomenen macas i per això aquesta mena de cales pedregoses s'anomenen macars.
Poc després, el camí se'n va cap a l'intrior a buscar la carretera d'accés a Es Grau però no arriba a aquesta urbanització sino que deixa la carretera per entrar al Parc Natural de s'Albufera des Grau, una zona humida de gran interès natural on hi ha un gran estany, l'Albufera, i altres estanys menors.
Hem seguit pel camí, gairebé sempre a prop de la costa, passant per unes quantes cales: Platja des Grau, Cala Tamarells, Cala de sa Torreta, Cala en Cavaller, Cala de Morella Nou i Platja d'en Tortuga.  De passada, hem trobat alguns punts singulars com les antigues casetes de pescadors i un parell de pous amb abeurador, una construcció típica de Menorca que és una bona mostra d'arquitectura popular.
També hem tingut l'oportunitat de trobar fins a quatre tortugues mediterrànies passejant tranquilament pel camí sense espantar-se pel pas dels caminadors.
Aviat hem començat a veure, retallada a l'horitzó,  la silueta del Far de Favàritx que marcava el final de la nostra caminada d'avui. Hem arribat a la carretera d'accés al far, en el punt on teòricament acaba l'etapa, però no hem acabat aquí sinó que hem baixat per la carretera un km fins al pàrquing on havíem deixat la moto al matí.
Abans d'anar a buscar la moto encara ens hem acostat fins al far però el recinte estava tancat i només hem pogut fer algunes fotos des de certa distància.
Ja motoritzats, hem anat a buscar el cotxe a Sa Mesquida i despés hem anat a deixar la moto a Cala Tirant, on acabarem l'etapa de demà, abans de retornar a la nostra base d'operacions, l'hotel Loar de Ferreries.


ENTRADES RELACIONADES:
GR223: Cala
Santandria, 2022
GR223: Cala en
Turqueta, 2022
GR223: Sant
Tomàs, 2022

PARTICIPANTS:
GR223: Sa Mesquida - Favàritx
Magda - J. Rafel