dimecres, 14 de juny del 2023

Gorja del Canaletes

Gorges del Canaletes
Avui hem fet el descens d'un dels barrancs més clàssics: la Gorja del Canaletes. És un descens fàcil i aquàtic, sense problemes i molt poc tècnic. L'únic punt negatiu és que s'acaba aviat; és un descens curt i, segurament, no justifica un desplaçament tan llarg.
Nosaltres havíem programat una sortida de dos dies però ahir estaven previstes fortes pluges i vam escurçar la sortida. Per aquest motiu hem fet finalment aquest descens, que potser és massa lluny per anar-hi en un sol dia. De totes maneres, el descens ens ha deixat molt satisfets perquè és molt aquàtic i refrescant, ideal per aquesta època de l'any.
Després d'esmorzar a Horta de Sant Joan hem fet el curt desplaçament en cotxe fins al punt de partida, que coincideix amb amb el del Barranc de Cubars que ja vam baixar fa uns mesos.
L'aproximació és curta i fàcil; en menys d'una hora estàvem en el fons de barranc, al peu de la cascada del Ventador. Justament aquesta cascada, que fins fa pocs anys marcava l'inici del descens amb un ràpel d'uns 20 metres, ara està prohibida i cal inicir el descens des del peu de la cascada, deixant de banda el punt més interessant del recorregut.
Hem iniciat el descens amb un petit salt, una bona manera d'iniciar un descens tan refrescant. Després hem seguit baixant, caminant per la llera i nedant algun petit tram. Aviat hem arribat a un pas singular. Tot i que es podia seguir caminant pel riu sense problemes, hi ha una petita finestra que permet fer una variant. També hi ha un sifó al costat del forat.  Com que sabíem que el descens és curt i teníem molt temps, ens hem entretingut fent les variants, jugant com nens....
Més endavant hem arribat al tram fosc. És un petit caos de blocs on, després d'un salt, s'entra en un gorg fosc, per sota dels blocs. Després hi ha un passadís que porta a un altre gorg, encara més fosc, abans de sortir nedant, per una finestra, a la llum del dia.
Poc després hem arribat al ràpel. En teoria hi ha un únic ràpel, d'uns 6 metres, però nosaltres hem trobat dues instal·lacions. La primera es podia baixar amb una petita desgrimpada i l'atra es podia saltar després de baixar un tram amb l'ajut d'un gran tronc encaixat entre blocs. Nosaltres hem sigut prudents i, com que portàvem el material, hem fet dos petits ràpels per baixar els ressalts.
Després dels ràpels hi ha un llarg passadís aquàtic que hem passat nedant. A la sortida hi ha un canyissar que marca el final del descens. Un caminet que surt a la dreta ens ha portat de tornada, pujat fins enllaçar amb el camí per on havíem vingut.
I aquí teniu el vídeo d'aquesta activitat. Ha estat produït per Mountain Films i cedit al Blog de Muntanya per als seus seguidors:


ENTRADES RELACIONADES:
Barranc de
Cubars, 2022
Gúbies del
Regatxol, 2022
Gorja dels
Estrets, 2005

BIBLIOGRAFIA:
PARTICIPANTS:
Blog de Muntanya
Joan C. - Toni - J. Rafel