dijous, 8 de juny del 2023

GR223: Cala Morell - Ciutadella

GR223 - Camí de Cavalls
Avui hem completat el GR223, el Camí de Cavalls de Menorca, recorrent la darrera etapa que, des de cala Morell, ens ha portat fins a l'entrada de Ciutadella, just al punt on vam iniciar, el passat mes d'octubre, aquest magnífic itinerari caminador.
La d'avui ha estat una etapa més fàcil que les anteriors però amb grans panorames marítims, ja que la primera part de l'etapa passa per un extens altiplà rocòs limitat pels cingles que cauen sobre el mar. La part final, a partir de la urbanització Cala en Blanes, ha estat un recorregut gairebé urbà, pels carrers de la urbanització i per un passeig marítim fins al Port Vell de Ciutadella on hem acabat la caminada.
Hem sortit de Cala Morell baixant per un carrer asfaltat fins a les coves del mateix nom, un assentament prehistòric on s'han fet importants troballes arqueològiques. Hem deixat enrere les coves, entrant en un gran altiplà molt pedregós i sense arbres, una infinita terrassa de cara al mar que hem recorregut durant bona part de l'etapa d'avui. 
Al cap de poc hem trobat la primera barraca de bestiar. Aquestes construccions de pedra, amb planta rodona i volta circular com un igloo, s'utilitzaven antigament com a refugi dels ramats d'ovelles i cabres, que aquí trobaven protecció contra el sol a les hores més calorores del dia en aquests paratges desolats sense cap ombra. 
Hem seguit una bona estona per l'altiplà, sempre amb terreny kàrstic i amb grans vistes del mar. Aviat hem començat a veure a l'horitzó el far de la Punta Nati però abans d'arribar-hi hem passat per un altre punt singular: la creu del General Chanzy. Aquest monument funerari no està dedicat al general francès sinó a les víctimes del naufragi d'un vaixell que portava el seu nom i que es va enfonsar l'any 1910 en aquest punt de la costa menorquina. De les 157 persones que hi viatjaven només en va sobreviure una.
El camí no passa pel far sinó que travessa la carretera que hi porta, a uns 600 metres del far. Justament en aquest punt hi ha el plafó informatiu que marca el final d'un dels sectors del Camí de Cavalls i l'inici del darrer sector, que acaba a Ciutadella.
Al voltant de la carretera ens ha sorprès veure gent rebuscant entre els matolls. Si hagués plogut hauríem pensat que buscaven cargols però poc després hem preguntat a un d'aquesta buscadors i ens ha dit que recollien tàperes, les poncelles d'un arbust que, conservades en vinagre, s'utilitzen a les amanides i altres plats i són molt típiques de les Balears.
Hem seguit encara una llarga estona per l'altiplà fins al mirador de la Falconera i poc després hem arribat a una carretera que és l'accés d'una depuradora. Hem seguit per la carretera però aviat l'hem deixat agafant un camí en direcció a les primeres cases de la urbanització de Cala en Blanes que ja es veien molt properes.
Abans d'entrar a la urbanització encara hem passat per un altre punt singular: el Pont d'en Gil. És un gran arc natural, com una porta oberta en un cingle, que dona entrada a mar obert.
Hem entrat a la urbanització iniciant el recorregut pels seus carrers, ja sense gaire interès. Només hem vist, en una plaça, un gran rellotge de sol de color blau. Poc després hem arribat a la cala que dona nom a la urbanització i hem fet una curta aturada per prendre un bany abans de completar el darrer tram asfaltat del nostre camí.
Després del bany hem seguit per una petita carretera que ressegueix la costa i passa al costat del far de Ciutadella abans d'arribar a l'entrada del Port Vell i a un gran pàrquing on hi ha el plafó informatiu del final d'etapa. Aquí mateix vam iniciar, l'octubre passat, la primera etapa del camí de Cavalls que avui hem completat.
Hem agafat la moto, que ahir vam deixar justament aquí, i hem anat a Cala Morell a recuperar el cotxe. Després hem agafat el camí de l'aeroport per tornar a casa però abans hem fet una aturada a Es Mercadal per menjar alguna cosa al Meson Can Jaume on vam dinar fa dos dies i ens va agradar molt. Hem menjat unes tapes, començant per uns cargols a la menorquina, especialitat de la casa.


ENTRADES RELACIONADES:
Portinatx -
S. Vicent, 2016
Sta. Eulària -
S. Vicent, 2016
Eivissa - 
S'Estanyol, 2014

PARTICIPANTS:
GR223 - Camí de Cavalls
Magda - J. Rafel