dissabte, 1 d’octubre del 2022

GR223: Ciutadella - Cala Santandria

Camí de Cavalls, Menorca
Avui hem iniciat un nou projecte senderista: el Camí de Cavalls. Es tracta d'un camí de gran recorregut, el GR223, que recorre tota la costa de Menorca fent la volta sencera a l'illa. D'entrada el camí es subdivideix en dos sectors ben diferenciats: la costa nord entre Maó i Ciutadella i la costa sud entre les mateixes ciutats però en ordre invers. És un camí molt popular i molt ben traçat i senyalitzat (potser massa senyalitzat...). A més, és fàcil perquè els desnivells de les etapes són petits en comparació amb altres GRs que hem recorregut.
El camí està marcat en 20 trams que es fan normalment en 10 etapes amb una mitjana al voltant del 20 km per etapa. Tot i que normalment es comença el camí per la costa nord, sortint de Maó, nosaltres hem començat la caminada per la costa sud des de Ciutadella, pel sector 11.
L'etapa 11/12 sortint de Ciutadella és la més llarga de tot el recorregut. Per això nosaltres hem optat per fer una etapa 0, aprofitant que hem arribat a Menorca a migdia i teníem tota la tarda pel davant. D'aquesta manera hem escurçat l'etapa de demà, que hem deixat en uns 20 km.
Des de l'aeroport hem anat a deixar l'equipatge a l'hotel i amb un taxi ens hem desplaçat a Ciutadella. El punt de partida, on hi ha un dels plafons informatius que es troben al principi de cada sector està en un gran aparcament a l'aire lliure situat a l'entrada de Ciutadella pel Nord. El camí, senyalitzat amb les característiques marques de pintura blanca i vermella, entra a la trama urbana de Ciutadella passant pels carrers més cèntrics i per la catedral i surt per la Cala des Degollador.
A partir d'aquí el camí ressegueix la costa per una zona urbanitzada i rocosa on aviat hem trobat el primer punt singular: la Cova de ses Tres Boques. Hi ha una mena de pou protegit per un mur de pedra seca. Quan ens hi hem acostat hem vist que el fons del pou s'obre al mar; es veien les onades i la llum que entra per la finestra que s'obre al mar per sota del cingle.
En aquest sector ens ha sorprès la visió clara de la costa de Mallorca on destacaven clarament les muntanyes de la Serra de Tramuntana i la Serra d'Artà, una visió que ens ha acompanyat durant tota l'etapa i que ens acompanyarà a les etapes següents de la costa sud.
Més endavant hem passat al costat de la Torre des Castellà, una antiga fortificació a l'entrada de la Cala Santandria. Ens hem desviat uns metres del GR per veure aquesta antiga construcció, molt ben conservada, abans de seguir el nostre camí, que en pocs minuts ens ha portat fins a la Cala Santandria i al nostre hotel, situat al costat mateix de la cala i a peu de camí.
Ha estat una etapa curta i fàcil, un primer contacte amb el Camí de Cavalls que ens ha permès escurçar una mica l'etapa que tenim prevista per demà, a més d'aprofitar la tarda per gaudir de l'ambient d'aquest GR tan singular.
Aquesta vegada no tenim vídeo; publicarem un vídeo recopilatori de les 5 etapes i mitja que hem fet en aquesta sortida, amb l'entrada de l'última etapa.


ENTRADES RELACIONADES:
GR221:
Esporles, 2012
GR221:
Estellencs, 2012
GR221: Coll de 
sa Gramola, 2012

PARTICIPANTS:
Blog de Muntanya
Elisabet - Jaume - Magda - J. Rafel