dilluns, 7 de novembre del 2022

Excursió a la Cascada del Cubo

Blog de Muntanya
Després de tres dies recorrent els camins del Río Martín, avui toca tornar a casa. És un llarg trajecte en cotxe però hem pensat que encara podríem aprofitar les primeres hores del matí per fer una petita excursió, visitant un altre dels paratges singular d'aquesta comarca aragonesa.
La Cascada del Cubo és un salt d'aigua situat en un petit engorjat del riu Radón, molt a prop del poble d'Alcaine. Per arribar-hi cal seguir un camí equipat que puja per l'engorjat superant, amb l'ajut de grapes i esglaons de ferro, alguns petits murs. 
Quan baixa aigua és un gran espectacle però avui el Radón estava totalment sec; no baixava ni una gota d'aigua. Malgrat tot, es tracta d'un lloc singular que es mereix una visita encara que sigui en temps de sequera.
Hem esmorzat a l'alberg d'Alcaine i, després d'acomiadar-nos d'en Victor i la Cristina, els responsables de la instal·lació que ens han acollit aquests dies, hem fet el curt trajecte en cotxe de poc més d'un km fins a una petita explanada on comença el recorregut a peu.
Hem baixat pel camí, ben traçat i senyalitzat, fins a l'entrada de l'engorjat. Després el camí planeja per la llera del riu que és relativament ampla però aviat es tanca i arriben els passos equipats. El més difícil, tot i que no cal cap equipament, és un petit mur vertical d'uns quatre metres, equipat amb grapes. Després ve un flanquejament equipat amb un cable d'acer que fa de passamans i aviat arribem al peu de la cascada.
Com que no baixava aigua hem pujat grimpant un petit mur al peu de la cascada per veure el gorg de recepció. Estava totalment sec i té una bona fondària, de manera que és el que a la Sierra de Guara anomenen poza-trampa.
Hem fet algunes fotos i després, aprofitant que el riu estava sec, hem baixat bona part de l'engorjat per la llera del riu, sense utilitzar els passos equipats.
Hem tornat pel mateix camí fins al cotxe i hem iniciat el larg retorn a casa deixant enrere el Río Martín i els magnífics paisatges d'aquestes terres de Teruel
I aquí teniu el vídeo d'aquesta excursió. Ha estat produït per Edicions JGB i cedit al Blog de Muntanya per als seus seguidors:


ENTRADES RELACIONADES:
El Pont
Cabradís, 2022
Les Mines del
Catllaràs, 2022
Serra de
Picancel, 2022

PARTICIPANTS:
Blog de Muntanya
Albert - Joan G. - Joan Y. - Lídia - Rosa - J. Rafel