dimarts, 15 de novembre del 2022

Barranc Superior dels Cubars

Barranc dels Cubars
En el segon dia d'estada al Massís dels Ports hem fet el descens del Barranc dels Cubars Superior. Avui l'objectiu era baixar un barranc sec dels molts que hi ha en el magnífic entorn natural del Massís dels Ports. 
En els darrers dies hi ha hagut fortes pluges a la zona i molts dels barrancs habitualment secs tenen els gorgs plens d'aigua, de manera que el bany pot ser inevitable. En el Barranc Superior dels Cubars teníem la garantia que no ens mullaríem i per això hem triat aquest descens, tot i que algunes ressenyes el classifiquen a la categoria de per col·leccionistes. El resultat ha estat satisfactori perquè, a més de l'interès esportiu dels ràpels, ens ha permès visitar racons solitaris del Massís dels Ports.
Hem dormit a la fonda d'Arnes i al matí hem anat a esmorzar a l'Horta de Sant Joan perquè a Arnes estava tot tancat. Després de recórrer un bon tram de pista hem arribat al pàquing de Les Canaletes, punt d'inici de l'aproximació al barranc.
El camí fins a la capçalera del Cubars és una bona excursió, amb grans panorames. Puja per la carena de La Moleta, oferint-nos grans vistes de les Roques de Benet i altres muntanyes de la zona. És un camí pintoresc, senyalitzat com a PR i que fins i tot té un petit tram equipat amb un passamans d'acer. 
Després hem passat per una zona cremada. Justament aquí es va iniciar l'incendi de l'any 2009 que va cremar més de mil hectàrees i va causar la mort a cinc bombers, atrapats entre el cingle i el Barranc de Cubars. Els rastres de l'incendi són ben visibles però també s'observa que, a poc a poc, el bosc es va regenerant.
El track que portàvem ens ha portat fins a una entrada alternativa, una variant del descens que s'inicia amb un ràpel llarg. Aviat hem vist que no era l'entrada normal del barranc i hem rectificat, arribant finalment a la capçalera del primer ràpel.
El descens del barranc és relativament curt però intens, amb tres ràpels llargs i algunes desgrimpades i ràpels més curts. Comença amb un petit ràpel de 5 metres per arribar al primer dels ràpels llargs, d'uns 26 metres amb un petit tram volat. El ràpel ens ha deixat en una mena de circ, un eixamplament de la vall voltada de cingles; un indret impressionant.
Després hem baixat un tram obert que aviat s'ha tancat novament formant uns petits congostos on hem trobat alguns gorgs amb aigua. Després de les pluges dels darrers dies, fins i tot els barrancs més secs tenen els gorgs plens d'aigua. Per sort, els petits gorgs dels Cubars tenen molt poca fondària i només ens hem mullat fins als turmells.
Hem arribat al segon ràpel llarg. La ressenya el marcava de 23 metres però nosaltres hem comprovat que són 32 metres, amb una petita part desplomada. Hem estat prudents i, com que no es veia el final, hem posat prou corda per arribar a baix sense problemes. El descens és molt estètic, amb una gran heura que cobreix tota la paret; un fons perfecte per a les fotos.
Després d'un altre tram de transició, amb desgrimpades i algun ràpel curt, hem arribat al ràpel final, de 40 metres. La sortida és impressionant però no és tan vertical com els altres dos ràpels.
Finalment hem arribat al final, satisfets per la bellesa de l'entorn natural i el descens, però encara ens quedava molt per fer. 
El retorn al cotxe ha estat el més difícil de la jornada. Hem seguit el riu per una zona de blocs però la vegetació cada vegada més densa ens ha obligat a sortir per retornar-hi més endavant. Després d'una llarga lluita contra els esbarzers hem arribat a una pista que ens ha portat fins a la masia on comença la pista de retorn.
Avui hem tingut sort perquè a la masia hi havia un grup de paletes fent obres i el camí estava obert però a la sortida hem vist que hi ha una reixa i uns cartells que prohibeixen el pas i amenacen amb la presència de gossos perillosos...
Finalment hem arribat al pàrquing de Les Canaletes, on hem recuperat el cotxe iniciant el retorn a casa.
I aquí teniu el vídeo d'aquesta activitat. Ha estat produït per Mountain Films i cedit al Blog de Muntanya per als seus seguidors:


ENTRADES RELACIONADES:
Gúbies del
Regatxol, 2022
Barranc de
Lloret, 2022
Gorja dels
Estrets, 2005

BIBLIOGRAFIA:
PARTICIPANTS:
Barranc dels Cubars
Joan C. - Sonia - J. Rafel