dilluns, 21 de novembre del 2022

Avenc des Puig des Terrets

Avenc des Puig des Terrets
Aprofitant una curta esta a Eivissa he visitat una petita cavitat, situada a la zona de Cala Llonga, a prop de Santa Eulària des Riu. És un avenc d'uns 10 metres de fondària i amb molt poc recorregut però amb el meu afany de col·leccionista per visitar totes les cavitats de l'illa no podia deixar de banda aquest avenc.
He arribat en moto a Cala Llonga, una de les millors cales d'Eivissa encara que molt urbanitzada. A l'estiu hi ha una infinitat de turistes però avui tot estava desert. A més, feia un dia gris, fred i amb força vent, una combinació perfecta, unida amb el calendari, per espantar els turistes.
He pujat per una pista asfaltada que ben aviat es converteix en una petita pista pedregosa, no apta per a vehicles. He deixat la moto en un petit replà al final de l'asfalt i he seguit a peu per la pista, amb grans vistes sobre la cala i el mar obert, que avui estava molt mogut.
Aviat he arribat a una marcada corba de la pista, sota un mur de roca, on he deixat la pista per pujar, sense camí, fins a la boca de l'avenc. No m'ha costat gaire de trobar encara que és només una petita esquerda arran de terra.
Com que no sabia amb exactitud la fondària de la cova he muntat una instal·lació en un arbre per baixar en ràpel. Un cop equipat, he iniciat el descens entrant amb certa dificultat per l'estreta boca. És només un curt pas estret que porta a un bon replà que forma una saleta amb algunes formacions.
Sota la saleta hi ha una rampa que porta al fons de l'avenc. He baixat amb l'ajut de la corda fins a la base de l'avenc i he seguit una galeria molt curta que acaba en una petita sala amb algunes formacions. Més enllà encara hi ha una altra sala més petita però sense més recorregut.
Un cop completat el recorregut de l'avenc, que és ben poca cosa, he remuntat amb l'ajut de la corda per sortir del pou. Tot i que havia portat tot el material tècnic (arnès, croll i jumar), he comprovat que no era necessari, ja que no és un pou vertical sinó una rampa per on es pot pujar fàcilment utilitzant la corda únicament com a passamans.
L'avenc està situat ben a prop de Puig des Terrets, un cim de poca altura però amb un bon panorama sobre la costa sud d'Eivissa i les illes veïnes de Formentera i Tagomago. Com que tenia temps he volgut completar l'activitat pujant al cim. Des de la boca de l'avenc he pujat sense camí, muntanya amunt, fins trobar un bon camí que en pocs minuts m'ha portat al Puig des Terrets (220 m). 
Feia un vent molt fort i el dia estava cada vegada més gris. Han començat a caure algunes gotes, de manera que, sense entretenir-me més, he iniciat el retorn pel camí i després per la pista pedregosa fins a Cala Llonga.
I aquí teniu el vídeo d'aquesta activitat:


ENTRADES RELACIONADES:
Avenc des Puig 
S'Avenc, 2022
Sta. Eulària -
Eivissa, 2016
Cala Llonga - Es
Llibrell, 2013

BIBLIOGRAFIA:
TOPOGRAFIA:
Avenc des Puid des Terrets
PARTICIPANTS:
Avenc des Puig des Terrets
J. Rafel (en solitari)