divendres, 4 de novembre del 2022

GR262 (Río Martín): Montalbán - Alcaine

Río Martín
El Río Martín és un afluent de l'Ebre que rega una part del Baix Aragó. En alguns punts del seu recorregut forma engorjats i en els cingles que limiten aquests engorjats s'han trobat gran quantitat de pintures rupestres situades a moltes de les baumes que s'obren a les parets rocoses. Tota la zona està catalogada com a Parc Cultural i va ser declarada Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO.
En el tram més interessant d'aquest riu hi ha un camí de gran recorregut, el GR262, ben traçat i perfectament senyalitzat, que permet recórrer amb comoditat la vall del Riu Martín i visitar els diferents punts singulars que es troben en el seu recorregut. En alguns punts, el GR262 supera petits obstacles, normalment estretaments del riu on caldria mullar-se, amb passeres, grapes, cables i altres equipaments que faciliten el pas dels caminadors.
Nosaltres hem vingut a la zona per recórrer en tres etapes la part més interessant d'aquest GR, des de Montalbán fins a Los Estrechos, prenent com a base la població d'Alcaine, allotjant-nos en un magnífic alberg on hem gaudit de totes les comoditats.
Avui hem iniciat la travessia des de la població de Montalbán. Després d'esmorzar a l'alberg ens hem desplaçat en taxi fins al punt d'inici de la travessia. Sortint de Montalbán, hem trobat les primeres marques del GR que ens han portat fins a la llera del riu. En el primer tram el camí va al costat del riu per uns boscos de ribera que en aquesta època de l'any ens mostraven tots els colors de la tardor. Més endavant el camí s'allunya una mica del riu per retornar-hi al cap d'una estona. 
Hem arribat a Peñarroyas, una petita població on no hem vist ningú i ens hem aturat a esmorzar en uns bancs de la plaça. Després hem sortit per una forta pujada amb trams empedrats que ens ha portat fins al Mirador del Portillo, situat a dalt d'un cingle de roca vermella, la que dona nom al poble, amb vistes al riu i a Peñarroyas.
Després d'una estona, hem aribat a les primeres passeres. En una raconada del riu s'han instal·lat uns taulons de fusta que permeten passar per sobre d'un gorg sense mullar-se. Més endavant hem anat trobant altres petits trams equipats amb passeres, grapes i cables d'acer per evitar haver-se de mullar els peus en el riu.
El camí passa al costat de El Cerrao, una bauma allargada i tancada amb una reixa on s'han trobat pintures rupestres. Ens hem desviat uns metres del camí per acostar-nos a la bauma i veure les pintures. La primera impressió ha estat decebedora, ja que no es veu cap pintura pero fixant-nos bé hem vist les imatges pintades a la roca, poc contrastades però ben visibles.
Hem passat per la Fuente del Batán i poc després hem arribat a la població d'Obón. El GR no entra a la població sinó que la voreja per la riba del riu però nosaltres hem pujat al poble i hem dinat en un bar situat al centre d'Obón.
Sortint d'aquesta població, el camí puja allunyant-se una mica del riu fins al Mirador de Obón. Després baixa novament a la llera del Martín, just a l'entrada del Barranco del Regallo. Desviant-nos uns minuts del nostre camí, hem fet una curta incursió en aquest barranc secundari, equipat amb grapes i cables d'acer.
Hem retornat al camí principal, que ara segueix per la llera del riu en un tram engorjat amb algun passos equipats, fins a un eixamplament de la vall en el lloc anomenat La Coquinera, on hem travessat novament el riu per una passera.
Ja en la fase final del nostre recorregut, el camí ens ha portat a passar pel darrere d'una agulla rocosa per baixar novament a la llera i arribant ben aviat a les proximitats d'Alcaine. Hi ha un camí que puja directament al poble, situat a sobre mateix, però com que era aviat hem fet una variant, seguint una estona pel riu i pujant pel petit engorjat que forma el riu Radón quan desemboca en el Martín i arribant finalment a Alcaine.
I aquí teniu el vídeo d'aquesta activitat. Ha estat produït per Edicions JGB i cedit al Blog de Muntanya per als seus seguidors:


ENTRADES RELACIONADES:
Candasnos -
Bujaraloz, 2013
1ª BTT a
Gallocanta, 2004
2ª BTT a
Gallocanta, 2004

PARTICIPANTS:
Blog de Muntanya
Albert - Joan G. - Joan Y. - Lidia - Rosa - J. Rafel