dimecres, 28 de setembre del 2022

Cova de les Egagròpiles

Cova de les Egagròpiles
Avui he visitat una cova més a l'illa d'Eivissa. La Cova de les Egagròpiles és una petita cavitat, en realitat no és més que una bauma, però està guarnida per unes estalactites que ens ofereixen unes vistes espectaculars i singulars des de l'interior de la cova. 
Tot i que la cavitat no té recorregut, val la pena fer la curta excursió que hi porta, recorrent zones ferèstegues i poc conegudes del nord de l'illa, a la zona del Cap des Rubió, a prop de la Cala Albarca.
He iniciat la caminada des del final d'una pista que surt de la carretera que uneix Sant Miquel amb Sant Mateu. He agafat un petit camí, ben fressat, que porta en direcció a la Cala d'Es Portitxol i al Cap des Rubió. El camí voreja el Puig des Mossons i deixa la branca que porta a la cala per seguir en direcció al Cap des Rubió.
He passat al costat d'un antic pou, una magnífica mostra d'aquitectura popular, amb un petit abeurador al costat que devia servir per donar aigua a les mules que passaven per aquest camí quan aquesta zona estava habitada i cultivada. Avui només es veuen les restes dels antics bancals on hi havia camps de conreu i ara estan envaïts pel bosc.
Més endavant he deixat el camí per agafar un corriol gairebé invisible, iniciant la baixada final a buscar la cova. Hi ha fites que ens van guiant quan el camí desapareix i, més avall, un petit ressalt que se supera amb l'ajut d'una corda de nusos però sense dificultat. Abans d'arribar al final encara hi ha un altre tram equipat amb una corda fixa però la dificultat és també mínima.
Finalment he arribat a la Cova de les Egagròpiles, situada sota un cingle però encara relativament lluny del mar. La cova és una mica decebedora perquè és ben poca cosa, només una bauma sense cap recorregut, però la visió del mar des de l'interior de la cavitat amb les estalactutes de formes irregulars penjant del sostre és realment espectacular.
He estat una estona a la cova, fent fotos i gaudint d'aquest indret tan singular abans d'iniciar el retorn pel mateix camí. Ha estat una curta excursió que m'ha permès conèixer un altre dels racons singulars que amaga l'illa d'Eivissa.
I aquí teniu un vídeo amb escenes d'aquesta excursió i de la visita a la Cova de les Egagròpiles, que en aquesta ocasió és de producció pròpia (Quercus Films):


ENTRADES RELACIONADES:
Excursió a Cala
Aubarca, 2022
La Cova
Inclinada, 2022
Cova d'en
Jaumet, 2021

BIBLIOGRAFIA:
PARTICIPANTS:
Cova de les Egagròpiles
J. Rafel, en solitari