dilluns, 7 de febrer del 2022

Cova dels Lladres i Arcs d'Abella de la Conca

Arcs d'Abella de la Conca
Aprofitant que avui fèiem el desplaçament al Pallars per recórrer demà la Serra de Sant Gervàs, hem fet una visita als Arcs de l'Abella de la Conca i la Cova dels Lladres, una curiosa singularitat natural situada al costat mateix d'Abella. És una gran bretxa oberta a la muntanya amb dos grans arcs de pedra que han resistit l'erosió i formen un entorn molt singular. L'accés a la zona es fa a través d'una curta via ferrada, equipada amb grapes d'acer però sense cable de vida en una part del seu recorregut. 
Hem arribat a Abella de la Conca, un petit poble del Pallars Jusà, per una carretereta que surt d'Isona. A l'entrada del poble, després de deixar el cotxe poc abans, ens ha sorprès un cartell amb la inscripció "prohibit escalar". Hem suposat que la prohibició es refereix únicament a les roques situades immediatament sobre el poble i no a les roques de l'entorn ni a la via ferrada que volíem recórrer.
Hem pujat a la part alta del poble passant al costat de la magnífica església romànica, molt ben conservada. Hem agafat un caminet que puja per una canal, seguint algunes fites fins arribar al peu d'un esperó per on puja la via ferrada.
Aviat hem vist les primeres grapes de la via ferrada, un petit flanquejament per arribar a la base de l'esperó. La part inicial no té cable de vida però els esglaons són ben segurs i ens hi podem assegurar. Més amunt hi ha una corda que fa les funcions de cable de vida. La corda és una mica antiga però encara sembla prou segura. 
Hem superat fàcilment el tram equipat arribant a una canal que ens ha portat a l'entrada del primer arc, el més petit. Després hem baixat una mica per pujar fins a l'arc principal, realment espectacular, molts metres per sobre nostre. Poc després hem arribat al final de l'escletxa, la Cova dels Lladres. És una petita cavitat que ni tan sols mereix el nom de cova perquè no té recorregut; és més aviat una bauma però ens ofereix una espectacular visió dels arcs.
Hem fet unes quantes fotografies i un vol de dron abans d'inicar el retorn. La desgrimpada de la via ferrada ha estat més fàcil del que semblava i aviat estàvem novament al poble, retornant al punt de partida.
I aquí teniu un vídeo amb escenes d'aquesta visita als Arcs d'Abella. Ha estat produïda per Edicions JGB i cedida al Blog de Muntanya:


ENTRADES RELACIONADES:
Cresta de
Nargó, 2021
GR1: Benavent
Pallerols, 2016
Barranc de
Gavarra, 2012

PARTICIPANTS:
Blog de Muntanya
Joan G. - Pablo - J. Rafel -- (cordada de suport, José)

2 comentaris:

Pedraforca ha dit...

Molt espectacular l'indret, felicitats

Blog de Muntanya ha dit...

Moltes gràcies pel teu comentari. M'alegro que t'hagi agradat.