dilluns, 13 de novembre del 2023

Cova Gran de Sant Valero

Cova Gran de Sant Valero
He tornat a Formentera per recórer les cavitats més importants de l'illa. Aquesta vegada no he vingut sol sinó que he programat una estada de quatre dies a l'illa amb en Joan i la Sonia. L'objectiu és fer un estudi a fons d'aquestes cavitats amb la idea de fer, en un futur proper, una edició ampliada del llibre de les coves d'Eivissa que inclogui també les cavitats de Formentera.
Avui hem arribat a Formentera després d'un curt viatge en avió i un altre curt viatge en el ferry que enllaça les dues illes principals de les Pitiüses. Hem llogat un cotxe i ens hem desplaçat al Cap de Barberia per visitar la primera de les cavitats que tenim com a objectiu.
Aquesta vegada hem utilitzat un itinerari alternatiu, més curt, per fer l'aproximació a la Cova Gran de Sant Valero. En molt pocs minuts hem arribat a l'entrada principal de la cavitat i ens hem equipat per explorar-la. L'equipament necessari és el mínim: casc i frontal. També ens hem posat el mono de treball per no embrutar-nos a les diverses gateres que cal superar per recórrer la cavitat.
La Cova Gran de Sant Valero té una estructura lineal i gairebé plana, amb dues galeries que surten de sengles boques molt properes que, amb algunes interconnexions, acaben convergint. Hem entrat per la boca més occidental, amb forma d'embut, i hem començat a recórrer la galeria principal. Al principi no hi ha formacions però a mesura que avançàvem han anat apareixent les estalactites i estalagmites, totes d'una tonalitat negrosa i ben vives perquè hi havia degotalls per tot arreu. 
A diferència de l'anterior visita a la cova, quan vaig venir amb els nens, aquesta vegada hem volgut recórrer tots els racons, explorant les possibles bifurcacions i arribant a tots els punts accessibles. Gairebé al final de la galeria, hi ha una finestra que dóna entrada a una saleta molt concreccionada, una petita meravella amb una infinitat d'estalactites primes i llargues. La sala ens ha sembat tan delicada que hem renunciat a entrar-hi per no malmetre les delicades formacions i només hem entrat mig cos per poder fer unes fotos.
Després de completar el recorregut de la galeria principal hem retornat pel mateix camí però aviat ens hem desviat per l'altra galeria on ens quedaven encara alguns racons per explorar. Hem passat per sales i gateres amb belles formacions i hem explorat tots els racons abans de sortir per la boca est, a pocs metres de l'entrada principal per on havíem entrat. Finalment hem tornat a entrar per la boca est per fer la curta travessia pel camí més curt fins a la boca principal.
A la tarda, encara hem tingut temps de fer una visita al far del Cap de Barberia i a la petita cova que s'obre en el cingle al costat mateix del far.
I aquí teniu el vídeo d'aquesta activitat, que ha estat produït per Edicions JGB i cedit al Blog de Muntanya per als seus seguidors:


ENTRADES RELACIONADES:
Cova dels
Regals, 2023
Cova de Sant
Valero, 2022
Cova de Can
Allà Dins, 2022

TOPOGRAFIA:
Cova Gran de sant valero
DOCUMENTACIÓ:
PARTICIPANTS:
Cova Gran de Sant Valero
Joan G. - Sonia - J. Rafel