dimarts, 14 de novembre del 2023

Complex de ses Mamelles

Cova de ses Mamelles
El Complex de ses Mamelles és, sens dubte, la cavitat més important de l'illa de Formentera. En realitat són tres coves connectades entre elles formant un sistema. Les tres tenen la boca oberta en el cingle de la Mola, mirant al mar. 
Jo ja havia vingut unes quantes vegades a explorar aquestes coves i havia localitzat la cavitat principal, la cova de ses Mamelles, que dóna nom al complex, i dues coves més amb les quals tenia certs dubtes. Aquesta vegada he vingut acompanyat i amb l'objectiu clar de completar l'exploració de la cavitat, buscant la connexió entre les tres coves.
Hem arribat al cingle de la Mola i hem deixat el cotxe a la zona de Can Ferrer. Després, una curta caminada ens ha portat fins al límit de l'altiplà de la Mola, des d'on es despenja un cingle de gairebé 150 metres que cau sobre el mar. 
Allà mateix, al límit del cingle, hi ha una instal·lació de ràpel amb parabolts i anelles. És l'accés directe a la cova de ses Mamelles. Hem baixat en ràpel, poc vertical, fins a un replà ben marcat. El ràpel és d'uns 30 metres encara que es pot escurçar perquè la part final es pot desgrimpar amb facilitat. Després hem seguit un corriol desdibuixat i hem desgrimpat un petit ressalt arribant, en dos minuts, a l'entrada principal de ses Mamelles.
Una reixa abandonada al costat de l'entrada ens ha confirmat que, efectivament, estem a la cova de ses Mamelles. Hem entrat a la cova iniciant l'exploració de tots els seus racons. La cova és molt gran però té relativament poques formacions, encara que també té uns quans racons ben decorats amb tota mena d'espeleotemes. 
Al centre d'una de les primeres sales hi ha una columna gegantina de més de 10 metres, realment espectacular. Potser a causa d'aquesta formació, en algun lloc anomenen la cavitat com a cova de sa Columna.
Hem estat una bona estona explorant la cova, fent moltes fotos i seqüències de vídeo, aturant-nos a tots els punts singulars que hem anat trobant. Després hem anat cap a la part més occidental de la cavitat, on hi ha l'enllaç amb la segona cova.
Hi ha una entrada relativament gran que porta a una sala inferior, ocupada per un caos de grans blocs. En la meva darrera visita vaig recórrer unes quants gatres entre els blocs buscant el pas a la cova de sa Fresca sense trobar-lo. Avui hem buscat per la part alta, grimpant pels blocs. Ha estat més fàcil del que semblava i aviat hem arribat a un punt alt, sobre els blocs, des d'un en veia a l'altra banda una finestra per on s'escolava la llum del dia.
Estàvem segurs d'estar entrant a sa Fresca. Faltava baixar entre els blocs vorejant uns quants forats vertiginosos entre ells. Segurament, aquesta petita desgrimpada entre blocs és el que algú va anomenar paso del quitamiedos
Hem arribat a una zona plana, ja fora del caos de blocs, i poc després hem sortit per la porta principal de sa Fresca. Com totes les coves d'aquest sector de la Mola, l'entrada és una finestra que s'obre en el cingle de cara al mar, amb grans vistes.
Hem tornat a entrar a la cova i hem desfet el camí fins a la base del caos de blocs. La galeria segueix amb la mateixa direcció, fent-se més estreta a cada pas. Al final, la galeria es tanca totalment i sembla que s'acaba el recorregut però justament aquí és on hi ha el pas que enllaça aquesta cavitat amb la cova dels Riuets. 
És un pas molt estret per on cal grimpar fent oposició entre dues parets. És curt però cal un cert esforç per superar l'estretor amb la Llei de la Gravetat en contra. És el pas que algú va anomenar pas del tanga
A l'altra banda hem arribat a la tercera cova del sistema, la dels Riuets. És la més petita de les tres i s'ha de recórrer gairebé tota ajupits o reptant. Hem explorat la cova, que no té formacions ni racons destacables, i hem acabat sortint a l'extrior per la boca principal de la cavitat. 
Havíem aconseguit enllaçar les tres cavitats, a més d'explorar tots els racons del complex en un recorregut molt interessant. Des dels Riuets es pot pujar caminant o amb una fàcil grimpada fins a l'altiplà de la Mola però de pujada ens hem desviat del camí per visitar una quarta cavitat, la cova dels Forçats. Aquesta cova, que no està enllaçada amb les anteriors, està en un nivell superior, en bona part sobre la cova dels Riuets, i té poca profunditat però es bastant llarga en sentit paral·lel a la costa, amb diverses entrades entre blocs de diferents tamanys.
Jo ja havia estat en algunes ocasions a la cova dels Forçats i també a la dels Riuets però tenia certa confusió en la nomenclatura d'aquestes cavitats, que avui he aclarit definitivament.
Després de visitar aquesta darrera cavitat, que té poc recorregut, hem completat la pujada fins a l'altiplà, donant per acabada l'exploració de les quatre cavitats. 
Després, com que teníem temps, ens hem desdit i hem pensat que podríem tornar a recórrer el complex de ses Mamelles en sentit contrari i així ho hem fet. Ha estat un recorregut ràpid, ja que no hem tornat a explorar les coves sinó que ens hem limitat a fer la travessia pel camí més curt.
Aquesta vegada el pas del tanga ens ha semblat més fàcil i efectivament ho era perquè teníem al nostre favor la força de la gravetat. El pas dels blocs també l'hem superat amb facilitat i al cap de poc estàvem a l'entrada de ses Mamelles, on havíem començat la nostra aventura. Només ens quedava remuntar el ràpel i en pocs minuts estàvem novament a l'altiplà donant definitivament per acabada l'eploració.
I aquí teniu el vídeo d'aquesta activitat, que ha estat produït per Edicions JGB i cedit al Blog de Muntanya per als seus seguidors:


ENTRADES RELACIONADES:
Coves de ses
Mamelles, 2022
Les coves de
Formentera, 2020
Coves de ses
Mamlles, 2019

TOPOGRAFIES:
Sistema de ses Mamelles Cova de ses Mamelles Sa Fresca Cova des Riuets Cova des Forçats
DOCUMENTACIÓ:
PARTICIPANTS:
Cova de ses Mamelles
Joan G. - Sonia - J. Rafel