dilluns, 6 de novembre del 2023

Cresta de la Clusa (sectors 4 i 5)

Cresta de la Clusa
La Cresta de la Clusa és una activitat a mig camí entre la via ferrada i l'escalada. És una llarga cresta que ha estat equipada pels responsables del refugi de Sant Romà de la Clusa i ens ofereix una activitat molt variada amb trams d'escalada, trams equipats amb grapes, ràpels, grimpades aèries per les crestes vertiginoses i fins i tot un ràpel guiat per una tirolina.
És una activitat molt llarga i per això està dividida en cinc sectors que es poden fer individualment. Nosaltres vam venir el passat mes de juny per recórrer els tres primers sectors. Ens va semblar una activitat molt interessant, sense massa dificultat i en un entorn magnífic i per això avui hem tonat a la Clusa completar el recorregut de la cresta amb els dos sectors que ens faltaven.
El punt de partida està al costat de l'entrada del barranc del Pas de l'Escalell, que ja hem recorregut diverses vegades. Des d'aquest punt l'aproximació a l'inici del sector 4 és molt curta i fàcil; no arriba a la mitja hora. 
Hem pujat per la pista i després els darrers metres sense camí per arribar al coll on vam acabar el sector 3. Allà mateix hem trobat el mur on comença el quart sector, senyalitzat amb una marca de pintura blanca. 
La via comença superant un petit mur on hem trobat el primer parabolt. El més difícil d'aquesta primera tirada era no relliscar amb el fang que portàvem a les botes. Després de superar la placa d'entrada encara quedava un pas vertical a plena cresta abans de seguir, ja més fàcilment, pel llom de la cresta.
A la sortida de la segona reunió hi ha un petit pas de quart però a partir d'aquest punt i fins al final del sector la dificultat ja no supera el tercer grau.
Després de completar l'escalada del quart sector hem baixat amb tres ràpels d'uns 30 metres fins a un coll. Allà mateix hi ha un mur vertical que marca l'inici del darrer sector.
El gran mur està equipat amb grapes, de manera que no és més que una via ferrada però no té cable de vida sinó que cal assegurar com a les vies d'escalada, amb la corda passada per diversos parabolts. 
Després de superar el mur i un tram més fàcil hem arribat al segon obstacle del sector: un marcat diedre amb tres grapes que cal superar combinant les preses artificials amb les naturals. Després la dificultat decreix i ja no hi ha cap més pas difícil fins al final.
En els darrers metres hem recorregut una fina aresta, poc pendent però vertiginosa, ben fàcil però molt estètica amb la gran visió de la vall coberta de boscos amb els colors de la tardor.
I aquí teniu el vídeo d'aquesta jornada. Ha estat produït per Mountain Films i cedit al Blog de Muntanya per als seus seguidors:


ENTRADES RELACIONADES:
Cresta de la
Clusa, 2023
Barranc Pas de
l'Escalell, 2022
Barranc Pas de
l'Escalell, 2021

RESSENYES:
Cresta de la Clusa Cresta de la Clusa
PARTICIPANTS:
Blog de Muntanya
Joan C. - J. Rafel