diumenge, 15 de maig del 2022

Cova Gran de Sant Valero

Cova de Sant Valero
A Formentera, a més de les millors platges del Mediterrani, hi ha una extensa xarxa de cavitats subterrànies. Avui hem visitat una de les cavitats més importantes d'aquesta illa, la Cova Gran de Sant Valero. És una cova de recorregut fàcil perquè no cal portar cap material específic d'espeleologia, a part dels frontals i piles de recanvi.
La cova és relativament coneguda i fins i tot va ser l'escenari natural d'una pel·lícula que va ser premiada en el Festival de Cinema de Málaga. En aquella pel·licula, del gènere de terror, un grup de joves entraven a la cova i després no trobaven la sortida...
Hem deixat el cotxe a l'Era d'en Mestre i hem iniciat la curta aproximació per un camí de ronda. Aquest camí recorre la costa per la zona del Racó de s'Ullal, a prop del Cap de Barbaria. Sabíem la ubicació aproximada de la cova però calia trobar-la recorrent aquest sector de costa.
Hem trobat diverses cavitats, gairebé sense recorregut, i les hem explorat però ben aviat hem vist l'autèntica Cova Gran de Sant Valero, que es reconeix per la seva boca rodona. Fins i tot hi ha uns esglaons tallats a les roques per facilitiar-ne l'accés.
Hem entrat a la cova i hem iniciat l'exploració. L'entrada és una gatera per on cal passar a quatre grapes però ben aviat es fa gran i la progressió és més fàcil.
Aviat hem pogut comprovar la bellesa de les formacions, estalactites i estalactites, de color negre. La cova és humida i plena de degotalls i a terra es forma un fang negre que ens ha acabat deixant ben bruts.
Hem recorregut la galeria principal fins al final i també hem explorat parcialment algunes galeries secundàries, fent un bon grapat de fotos.
Els nens han gaudit d'una gran experiència, resseguint les galeries subterrànies entre les magnífiques formacions negres que caracteritzen aquesta cova.
I aquí teniu un vídeo amb escenes de l'aproximació i l'exploració de la cova:


ENTRADES RELACIONADES:
Cova d'en
Jaumet, 2021
Cova dels
Regals, 2021
Les coves de
Formentera, 2020

TOPOGRAFIA:
Blog de Muntanya
BIBLIOGRAFIA:
PARTICIPANTS:
Cova de Sant Valero
Jan Miquel, Mariona, J. Rafel