dijous, 16 de novembre del 2023

Avenc de sa Casilla

Avenc de sa Casella
Avui hem tancat la nostra estada espeleològica a Formentera visitant l'avenc de sa Casilla, una cavitat molt singular perquè té la boca  a la mateixa cuneta de la carretera. L'avenc requereix mitjans tècnics, ja que cal fer algun ràpel, però està equipada amb cordes fixes que ens faciliten les maniobres.
El punt de partida és el pàrquing del restaurant El Mirador, situat al costat de la carretera PM-820. Hem deixat el cotxe en aquest punt i en un minut ja estàvem a l'entrada de l'avenc. 
La primera part és una gatera estreta que acaba en una sala una mica més gran on hi ha una estalagmita plana amb forma de pastís i per això aquesta sala es coneix amb aquest nom: sala del Pastís.  Poc després, baixant una mica, hem trobat la instal·lació del ràpel. La corda fixa estava en el seu lloc, de manera que no hem utilitzar la nostra corda.
El ràpel té dos sectors difrenciats. La primera part acaba en una bona plataforma on la cavitat es bifurca. Es podria baixar per qualsevol de les dues bandes fins a la sala inferior, la galeria del GEP, però és més fàcil per l'esquerra (mirant al ràpel). 
Hem arribat al final del ràpel, a l'inici de la galeria del GEP, situada 25 metres sota l'entrada. Hem recorregut la galeria, relativament ampla, fins a un estretament que marca l'inici de la part més interessant de la cavitat: la galeria de les Banderes. És una galeria estreta i en alguns punts molt estreta però amb una infinitat de formacions. A més, aquest sector de la cavitat està viu, ja que regalima aigua per totes les estalactites.
La galeria té alguns passos singulars, superant estretors i petits ressalts. En un punt fins i tot hi ha una corda fixa que ens ajuda a baixar un petit ressalt. Tota la galeria és una petita meravella, amb una infinitat de formacions, especialment banderes, i molts racons de gran bellesa.
Després d'una bona estona de recorregut per la galeria de les Banderes s'acaben les formacions i entrem a la galería final, més tectònica, plena de blocs encastats entre dues parets que formen una llarga diaclasa. És un tram embolicat, amb petites grimpades, passos estrets i un parell de cordes fixes però sense cap dificultat especial.
Al final, la galeria es va fent més i més estreta fins que ja és impenetrable i hem d'iniciar el retorn. Hem desfet tot el recorregut fins al peu del ràpel d'entrada però abans de remuntar per la corda hem fet una incursió al Pou dels Llots, on hi ha el punt més baix de la cavitat. Sense arribar a baixar al fons de tot, hem vist que només hi havia blocs i fang.
Hem remuntat el ràpel però abans de sortir a l'exterior encara ens quedava una sala per explorar. Per una galeria lateral hem arribat a una saleta amb una instal·lació de ràpel, una corda fixa ancorada en una columna. Al fons del ràpel hi ha la sala del Pop, on hi ha algunes formacions, una de les quals té la forma del cefalòpode que dóna nom a la sala.
Finalment hem remuntat aquest ràpel i hem sortit a l'exterior satisfets per haver tingut l'oportunitat d'explorar aquest avenc i per completar amb èxit aquesta sortida de quatre dies per les profunditats de Formentera.
I aquí teniu el vídeo d'aquesta activitat, que ha estat produït per Edicions JGB i cedit al Blog de Muntanya per als seus seguidors:


ENTRADES RELACIONADES:
Avenc de sa
Caperulla, 2023
Avenc dels
Ramells, 2023
Avenc de sa
Casilla, 2022

ESQUEMA TOPOGRÀFIC:
Avenc de sa Casilla
BIBLIOGRAFIA:
EL VÍDEO TURÍSTIC: en els quatre dies d'estada a Formentera, a més de visitar les coves més interessants de l'illa, hem ocupat les tardes en fer turisme i també visitar algunes coves menors. Aquí tenim un vídeo amb un recull fotogràfic d'aquestes activitats complementàries, que també ha estat produït per Edicions JGB:
PARTICIPANTS:
Avenc de sa Casella
Joan G. - Sonia - J. Rafel