dimecres, 22 de novembre del 2023

Avenc de Can Sadurní

Avenc de Can Sadurní
L'avenc de Can Sadurní és una cavitat molt clàssica, una de les primeres que es van explorar quan per aquestes terres l'epeleologia estava en els seus inicis. Va ser l'any 1897 quan en Norbert Font i Sagué va baixar el pou de 72 metres de l'avenc. Una fita històrica de gran valor tenint en compte els materials i les tècniques d'aquella època. 
La cavitat té un pou principal i uns pous secundaris, arribant a la profunditat màxima d'uns 84 metres. La boca, molt gran, està partida per un pont de roca formant dues boques més petites. Es pot baixar per qualsevol de les dues boques, ja que hi ha diverses instal·lacions.
El primer ràpel l'hem muntat a la boca més propera al camí. Hi a dos spits i una alzina que ens permet reenviar. Un parell de metres més avall hi ha una instal·lació que permet reenviar novament, evitant fregaments de corda.
Hem baixat el ràpel de 22 metres fins a una gran plataforma. Hi ha diversos parabolts que permeten muntar un passamans fins a la instal·lació del segon ràpel, d'uns 50 metres. Uns metres més avall hi ha una altra instal·lació que facilita un reenviament.
Hem arribat al fons del pou, una àmplia sala situada a la cota -72, on hi ha unes quantes formacions. Són grans columnes i colades però en realitat no n'hi ha gaires. Allà mateix, a la sala principal, hi ha una corda fixa que permet pujar a una finestra per on es pot baixar un petit pou que porta al punt més baix de la cavitat, a uns 84 metres. 
La corda ens ha semblat molt extranya; era com de goma, molt elàstica. Segurament deu ser segura però com que en el pou secundari no hi ha gaire cosa d'interès, hem preferit evitar penjar-se de la goma elàstica i ens hem conformat amb la baixada del pou principal i l'exploració de la sala inferior.
Després d'una estona ha arribat l'hora d'iniciar el retorn, una llarga remuntada dels dos ràpels de 50 i 22 metres amb els seus reenviaments. Ha estat un esforç considerable però finalment hem sortit a la llum donant per acabada la visita a l'Avenc de Can Sadurní.
I aquí teniu el vídeo d'aquesta activitat. En aquesta ocasió és obra de la productora pròpia del Blog de Muntanya: Quercus Films.


ENTRADES RELACIONADES:
Avenc del
Mirador, 2023
Avenc Joan
Cabeza, 2023
Avenc Emili
Sabaté, 2016

TOPOGRAFIA:
Avenc de Can Sadurní
BIBLIOGRAFIA:
PARTICIPANTS:
Avenc de Can Sadurní
Manel, J. Rafel