divendres, 4 d’agost del 2023

Cova dels Regals

Cova dels Regals
La Cova dels Regals és una petita cavitat situada a l'illa d'Eivissa, a prop del poblet de Jesús, entre la capital i Santa Eulària des Riu. Com moltes coves, la dels Regals té també una història, segurament llegendària: aquí tenia el seu cau un grup de falsificadors de moneda que a principis del segle XIX es dedicava a la falsificació d'una moneda de coure que era de curs local a l'illa d'Eivissa.
Jo ja havia visitat aquesta cova fa temps però en aquella ocasió hi vaig anar acompanyat dels nens i només vam recórrer la planta superior, la més accessible i propera a l'entrada. 
Avui l'objectiu era recórrer íntegrament la cavitat baixant a les sales inferiors, fent fotos i prenent notes per fer un esquema topogràfic per al llibre que estic preparant sobre les cavitats d'Eivissa.
Després de recórrer la sala principal, a l'entrada de la cavitat, he baixat a un segon nivell on hi ha dues columnes artificials fetes de blocs de formigó. La baixada directa és molt vertical i requeriria l'ús de la corda però al costat del pou principal hi ha una petita entrada per on es pot desgrimpar sense gaire dificultat fins a la sala de les columnes.
En aquesta sala no hi ha res d'interès però al costat d'una de les columnes hi ha una altra entrada, un petit pou desgrimpable que porta a la sala inferior i al punt més baix de la cavitat. Aquí he tingut una agradable sorpresa, ja que he entrat en una gran sala amb una infinitat de formacions, força ben conservada.
Les formacions, sobre tot estalactites i estalagmites, tenen una tonalitat negra que les fa ben singulars. Hi ha, entre moltes altres formacions, una filera de columnes realment espectacular.
He fet unes quantes fotos d'aquesta sala i de molts detalls de les formacions abans de donar per acabada la visita a la cova, realment fàcil però molt interessant, especialment la sala inferior.


ENTRADES RELACIONADES:
Sta. Eulària
Eivissa, 2016
Cala de
s'Estanyol, 2014
S. Antoni - Cala
Salada, 2014

BIBLIOGRAFIA:
PARTICIPANTS
Avenc des Cap d'Albarca
J. Rafel, en solitari (foto d'arxiu)

TOPOGRAFIA