dilluns, 29 d’agost del 2022

Coves de ses Mamelles

Cova de les Mamelles
La Cova de ses Mamelles és una de les més importants de Formentera. En realitat són tres cavitats connectades entre elles encara que jo mai he trobat aquesta connexió. La més important és la que dona nom al conjunt de les tres coves, el Complex de ses Mamelles. Les altres dues son la de sa Fresca i la dels Riuets.
Jo ja havia visitat aquestes coves en alguna ocasió però havia fet visites molt superficials, sense explorar a fons les cavitats. Avui he vingut decidit a fer una exploració a fons i, a més, intentar trobar les connexions entre aquestes coves.
He arribat a Formentera amb el primer ferry del matí i ben aviat he arribat al cingle de la Mola. Com que portava el track de la meva darrera visita a ses Mamelles, no m'ha costat gens trobar la instal·lació de ràpel, amb quatre parabolts i dues anelles.
L'última vegada que vaig venir no portava corda i vaig baixar desgrimpant, una baixada no massa difícil però sí arriscada. Avui, amb la corda, tot ha estat més fàcil. He muntat el ràpel a la magnífica instal·lació i he baixat uns 25 metres. Després, una mica lluitant amb la vegetació, he arribat a la boca de la cova de ses Mamelles.
Es tracta de la cova principal del sistema del mateix nom i té una sala única però molt gran i amb extensions en totes direccions. He entrat a la cova i he iniciat l'exploració intentant recórrer tots els racons d'aquesta gran cavitat.
En molts llocs he trobat formacions, algunes força interessants. Gairebé en el centre de la sala, on l'altura de la cova és de més de 15 metres, hi ha una llarga columna que uneix el terra amb el sostre de la cavitat. També he tobat una zona on hi ha les restes d'un petit mur que forma un dipòsit on antigament es recollia l'aigua que degota contínuament per les estalactites.
Com que un dels objectius era trobar la unió d'aquesta cova amb la veïna cova de sa Fresca, he anat revisant tots els racons intentant trobar el pas. A prop de la sortida hi ha una rampa que porta a un nivell inferior. Estic segur que la unió amb la cova veïna ha d'estar en aquesta zona, ocupada per un caos de blocs amb gateres laberíntiques entre les grans roques. He explorat algunes gateres però només he aconseguit omplir-me de pols i fang sense trobar el pas.
He donat per acabada l'exploració de la Cova de ses Mamelles i he tornat al punt on havia deixat la corda. He remuntat fàcilment perquè el ràpel no és vertical sinó una rampa amb força pendent però lluny de la verticalitat.
Caminant per sobre del cingle he arribat fins a l'inici d'un corriol gairebé invisible per on es baixa, desgrimpant però amb poca dificultat, fins a les altres coves. A partir de la primera entrada, que dona a una gran sala, he anat recorrent diverses sales, alineades en la direcció del cingle. Aquí hi ha poques formacions però una gran extensió de cova, amb múltiple sales connectades entre sí per gateres amples però de molt poca altura.
També hi ha diverses obertures que donen a l'exterior amb grans vistes sobre el mar. Tot i que portava una topografia de la cova, m'ha estat impossible determinar si el que he recorregut era la cova dels Riuets, Sa Fresca, les dues o cap d'elles...
Només un detall, una excavació rectangular, m'ha fet suposar que, si més no, aquella zona formava part de la cova des Riuets, ja que en algun lloc havia vist una foto d'questa excavació identificada amb aquesta cova.
Tot i que no he aconseguit els objectius perevistos, ja que no he enllaçat les tres cavitats i només he identificat clarament la primera i principal de les coves, he quedat satisfet del recorregut subterrani i de tot el que he pogut veure en el subsòl d'aquesta part de Formentera
I aquí teniu el vídeo d'aquesta activitat, produït i editat per Quercus Films:

ÀLBUM - TRACKS: MAMELLES - RIUETS

ENTRADES RELACIONADES:
Les coves de
Formentera, 2020
Cova de ses
Mamelles, 2019
Cova des
Riuets, 2018

TOPOGRAFIA:
DOCUMENTACIÓ:
PARTICIPANTS:
Cova de ses Mamelles
J. Rafel, en solitari