dilluns, 14 d’agost del 2023

Avenc de sa Caperulla

Cova de Sa Caperulla
La Cova de Sa Caperulla està situada al costat del cim del mateix nom, un cim de només 162 metres, a prop de la Cala d'en Serra i de Portinatx, a la costa nord d'Eivissa. És una cavitat relativament important i amb moltes formacions encara que, com la majoria de les coves d'Eivissa, té un recorregut relativament curt.
Ja havia visitat aquesta cavitat l'estiu passat però aquesta vegada l'objectiu no era només recórrer aquesta cavitat, una de les més interessants d'Eivissa, sinó prendre notes per fer la topografia. És una cavitat de certa complexitat i no era gens fàcil de topografiar perquè té galeries i sales superposades i molts racons difícils de detallar a l'esquema final.
He arribat al cim de sa Caperulla després d'una aproximació curta però una mica embolicada perquè no hi ha camí. He iniciat el descens, que aquesta vegada ha estat lent perquè havia d'anar mesurant distàncies i angles anotant-ho tot a la llibreta de camp que portava.
En aquesta cavitat només hi ha un curt ràpel d'uns 6 metres, que també es pot desgrimpar però cal assegurar-se. El pas està equipat amb dues cordes fixes, una llisa i una de nusos, de manera que no he hagut de trure la meva corda.
Després del ràpel, que en realitat he baixat desgrimpant per oposició asegurat amb la corda, hi ha la part més interessant de la cavitat, amb moltes formacions de color blanc que ho recobreixen tot. He baixat una mica més que la darrera vegada fins que m'ha semblat que ja havia arribat al final, tot i que la diaclasa final està plena de blocs que formen un petit caos por on es pot buscar i rebuscar per intentar anar més avall. He calculat que el punt de més profunditat on he arribat està a uns 71 metres sota el nivell de la boca d'entrada.
Després de completar l'estudi topogràfic de la cavitat he iniciat el retorn fins a la sortida. En total he estat unes 4 hores recorrent aquesta cavitat i he sortit amb la satisfacció de la fina feta, amb les mesures, anotacions i gràfics ncessaris per fer l'esquema topogràfic. 
Aquesta vegada m'he centrat en la feina de prendre mesures per fer la topografia i, encara que he fet moltes fotos de les formacions, no he fet vídeo. De totes maneres, aquí teniu el vídeo de la meva anterior visita a sa Caperulla i l'àlbum amb una selecció de les fotos d'avui.


ENTRADES RELACIONADES:
Avenc de sa
Caperulla, 2022
Cova de
Rotgers, 2022
Far de
Moscater, 2013

TOPOGRAFIES:
Cova de Sa Caperulla
BIBLIOGRAFIA:
PARTICIPANTS:
Cova de Sa Caperulla
J. Rafel, en solitari (foto d'arxiu)