dilluns, 22 d’agost del 2022

Avenc de sa Casella

Avenc de sa Casilla - Avenc del Mirador
L'Avenc de sa Casella, també conegut com Avenc des Mirador, és una de les cavitats més interessants de l'illa de Formentera. El seu accés és immediat i el seu recorregut, tot i que requereix alguns mitjans tècnics, està equipat amb diversos trams de cordes fixes. 
He arribat al Port de La Savina, a Formentera, amb el primer transbordador procedent d'Eivissa. Amb la moto he anat per la carretera de La Mola fins al restaurant El Mirador. Just al costat del restaurant, a la cuneta de la carretera, s'obre la boca de l'avenc.
He començat a baixar entre blocs fins trobar una llarga galeria, gairebé horitzontal, cap a l'esquerra. Aviat he arribat a una sala on hi havia les primeres formacions i poc després, baixant entre uns blocs, he arribat a la primera instal·lació: una corda fixa lligada d'un bloc de pedra.
He baixat en ràpel fins que s'ha acabat la corda i he arribat als fons d'una gran esquerda. Després he iniciat el recorregut de l'esquerda, amb passos estrets i algun pas d'oposició. Unes gateres molt estretes però no angoixants m'han portat per unes sales amb magnífiques formacions. Per tot arreu hi havia estalactites, estalagmites, banderes... Un entorn realment extraordinari.
En una de les petites sales plenes de formacions he trobat una altra corda fixa, aquesta de nusos, que m'ha ajudat a baixar un petit ressalt. He seguit per galeries estretes i fent petites grimpades i encara he trobat dos passos més equipats amb cordes fixes. A més d'ajudar-me a superar els passos, les cordes fixes em donaven la seguretat d'anar pel bon camí.
He arribat a un punt on les galeries estretes desembocaven en una gran esquerda, amb molt poques formacions. He seguit una estona endavant per la fisura fins que s'ha anat tancant i he arribat a un punt molt estret on ja no podia passar. 
El que havia trobat fins aquí era molt interessant i les cordes fixes em confirmaven que anava pel bon camí però tot el que havia trobat no quadrava del tot amb una ressenya que portava. He iniciat el retorn fixant-me en cada pas per si trobava alguna bifurcació que em portés a algun sector diferent de la cova però no he trobat res.
He remuntat la primera corda fixa i m'he fixat que d'allà sortia una gatera entre uns blocs. He anat a explorar aquesta gatera i m'he trobat amb la sorpresa que hi havia una altra corda fixa: un pas equipat per baixar en ràpel. He baixat el ràpel però quan he arribat a baix he vist que no es tractava d'una galeria nova sinó d'una variant d'entrada que portava a un punt de la galeria que havia recorregut abans.
He remuntat el ràpel, donant per acabada l'exploració de l'avenc. Després he resseguit la primera galeria horitzontal fins al pou d'entrada, per on he sortit a la carretera.
He quedat molt satisfet per la bellesa d'aquesta avenc, amb una infinitat de formacions i un enton extraordinari, però m'ha quedat la sensació que m'he deixat alguna part per recórrer. Hauré de tornar-hi !
I aquí teniu el vídeo d'aquesta activitat, produït i editat per Quercus Films:


ENTRADES RELACIONADES:
Cova de Sant
Valero, 2022
Cova des
Fum, 2019
Cova des
Riuets, 2018

TOPOGRAFIA:
Avenc de sa Casilla - Avenc del Mirador

PARTICIPANTS:
Avenc de sa Casilla - Avenc del Mirador
J. Rafel, en solitari