dilluns, 30 d’octubre del 2023

El Saltant del Lluís i el Rec de les Espinedes

Saltant del Lluis - Rec de les Espindes
Doble jornada barranquista amb el descens de dos barrancs curts en un magnific entorn de boscos de tardor. Són dos descensos curts i relativament fàcils, encara que els dos tenen un ràpel llarg de més de 40 metres. Aquests ràpels són els que donen un caràcter esportiu a l'activitat. 
Els dos barrancs, el Torrent del Saltant del Lluís i el Rec de les Espinedes són molt propers, de manera que és gairebé inevitable planificar l'activitat amb els dos barrancs per optimitzar el desplaçament.
El punt de partida està a la Font de les Travesses, situada en un paratge singular, voltada de faigs monumentals. La font està molt a prop de la petita població de Malanyeu, en el Berguedà.
Hem començat l'aproximació al Torrent del Saltant del Lluís per una pista que puja fent llaçades pel bosc. El camí passa per la capçalera del segon barranc i segueix pujat fins a prop d'una borda on hem deixat la pista per fer el darrer tram de l'aproximació sense camí. És un tram una mica desagradable perquè sense camí cal anar buscant els millors passos pel bosc evitant els trams amb molta vegetació.
Finalment hem arribat al torrent en un tram obert i hem iniciat el descens. Aviat hem trobat la instal·lació del primer ràpel que, com la majoria de les instal·lacions d'aquests barrancs, era una baga sobre un arbre. Hem baixat aquest ràpel, curt i fàcil, i tres ràpels més del mateix estil fins arribar al pas clau del descens: el Saltant del Lluis.
Aquest ràpel, d'uns 43 metres, és el que dona valor al barranc. És un descens impressionant per un mur totalment vertical, mig cobert d'heura, i acaba en una fondalada entre faigs monumentals. Un gran ràpel en un magnífic entorn.
Després del Saltant només ens quedaven dos ràpels fàcils fins a la pista per on havíem pujat, on acaba el descens del torrent. Després hem pujat per la pista fins a l'inici del Rec de les Espinedes, molt proper.
Hem baixat caminant pel torrent fins arribar al primer ressalt, que estava desequipat pero hi ha arbres i arbustos on es pot muntar el ràpel amb seguretat. Després d'aquest primer ràpel, d'uns 9 metres, hem fet tres ràpels més sense complicacions fins arribar al mur final, que cau sobre la Font de les Travesses i es baixa amb tres ràpels.
El primer d'aquests tres ràpels baixa per una rampa fins a un balcó sobre la part principal del mur, un pany de paret de més de 40 metres. La instal·lació del ràpel llarg és segura, amb dos parabolts amb anella, i el ràpel es impressionant. Després només queda el ràpel final, d'uns 20 metres i poc vertical, que acaba just al costat de la font i a molt pocs metres del lloc on havíem deixat el cotxe.
Ha estat una bona matinal barranquista de la que cal destacar els dos ràpels principals i l'entorn de la fageda de Malanyeu que a la tardor ens ofereix un gran espectacle de colors.
I aquí teniu el vídeo d'aquestes activitats, que avui és de producció pròpia del Blog de Muntanya:


TRACKS:     SALTANT DEL LLUIS    -    ESPINEDES

ENTRADES RELACIONADES:
Barranc dels
Empedrats, 2022
Torrent de Vila-
cireres, 2022
Cingles de
Malanyeu, 2020

PARTICIPANTS:
Blog de Muntanya
Alícia - Manel - J. Rafel