dimecres, 11 d’octubre del 2023

Pic de Peiraforca (2.647 m) i Bretxa del Gegant

Peyraforca
De bon matí, quan començava a clarejar, ens hem posat en marxa a la cabana de Campcardós. Hem escalfat la llet amb el fogonet, hem recollit tot i hem amagat els materials del bivac en uns matolls a prop de la cabana.
La primera part de l'activitat era l'ascensió al Pic de Peiraforca, un cim amb poca altitud però difícil perquè els seus vessants són molt drets i no hi ha camí. Hem sortit de la cabana pel camí de la vall de Campcardós, un tram del GR7 que va cap a la Portella Blanca d'Andorra.
Aviat hem deixat el camí, travessant la Ribera de Campcardós i pujant per un bedollar. Sense camí, hem anat buscant els millors passos per anar guanyant alçada i hem anat a parar a una tartera de grans blocs per on hem pujat saltant de roca en roca fins entrar en una valleta al sud del Peiraforca.
Hem anat a buscar una marcada canal per on hem seguit pujant sense camí per un fort pendent herbós fins a la carena per on hem completat l'ascensió fins al cim del Pic de Peiraforca (2.647 m).
El dia era molt clar i el panorama molt extens. Des d'aquí es veia en primer pla la llarga cresta que uneix aquest cim amb el Roc Colom i el Puigpedrós.
Hem fet una panoràmica circular:
Blog de Muntanya
Després de fer la foto de cim ens hem equipat per iniciar el recorregut de la cresta, una llarga escalada sense gaire dificultat però amb uns quants ràpels i passos vertiginosos. 
Hem iniciat el recorregut baixant a una bretxa i pujant a l'avantcim sud. Després hem seguit per la cresta amb diverses pujades i baixades i amb alguns ràpels. Hem passat per un curiós bivac, una gran llosa granítica coberta per un bloc de roca, i poc després hem arribat a la instal·lació d'un ràpel d'uns 20 metres.
Hem seguit per la cresta, superant un mur vertical i un pas de cavall, i hem arribat a una petita plataforma sobre la bretxa del Gegant. Hem baixat dos ràpels de 25 metres, la primera part volada, fins a una canal al costat de la bretxa.
Aquí hem donat per acabat el nostre recorregut per la cresta, iniciant el retorn per la canal. Hem baixat en direcció a la vall de Campcardós fins retrobar, al fons de la vall, el GR7. Hem baixat pel camí fins a la cabana, on hem recollit el material i hem seguit baixant fins al pàrquing on hem donat per acabada l'activitat d'avui.
I aquí teniu el vídeo de l'activitat, que aquesta vegada és obra de la productora pròpia del Blog de Muntanya:


ENTRADES RELACIONADES:
Ascensió al Pic
d'Auriol, 2020
GR7: Porta-Grau
Roig, 2018
Ascensió al Roc
Colom, 1976

PANORÀMIQUES:
Peyraforca Peyraforca
PARTICIPANTS:
Pic de Peyraforca
Toni - J. Rafel