dissabte, 28 d’octubre del 2023

Escalada a Agulles: la Saca Gran

Agulla dels Espeleòlegs, Saca Gran
Avui hem fet una sortida singular a Montserrat. Una magnífica matinal d'escalada amb l'ascensió de dos clàssics: la Normal de la Portella Petita i l'Aresta Brucs de la Saca Gran, dues vies que ja havíem fet més d'una vegada.
Però la sortida d'avui tenia dos objectius més, a part d'aquestes ascensions: per una banda en Tomàs, un company de Madrid amb qui havíem fet alguna sortida de muntanya fa temps, tenia previst un viatge a Barcelona i volia venir a Montserrat, on no havia estat mai. A més, volia recórrer alguna via clàssica per fer una primera aproximació a l'escalada montserratina.
Per altra banda en Luis ens ha acompanyat, ja que en Tomàs és un vell amic seu, i volia caminar una mica per la muntanya per comprovar si amb el genoll que té avariat i en procés de recuperació pot començar a fer petites caminades.
No cal dir que hem complert els dos objectius i ha estat una magnífica sortida matinal, en un dia de tardor de sol radiant.
Hem sortit de Can Maçana, hem pujat pel camí clàssic fins al pas de la Portella i després hem anat fins al peu de la Portella Petita per fer la primera via que havíem programat. La via Normal d'aquesta roca és una fàcil escalada de tercer grau que ens ha servit perquè en Tomàs tingués un primer contacte amb la roca montserratina i amb la manera d'escalar en aquest massís.
Un cop superada la prova de la Portella, hem triat una via més llarga i amb més grau: l'Aresta Brucs de la Saca Gran. Aquesta via és tot un clàssic, una de les vies més estètiques i populars de la regió d'Agulles. 
La primera tirada va a buscar una diedre molt marcat que supera directament i després flanqueja a la dreta fins a una bona reunió. La segona tirada és la clau de la via: puja per una placa força vertical però amb bones preses i algunes assegurances fins a un replà còmode on muntem la segona reunió. La tercera tirada comença amb un flanquejament fàcil fins a sota de la llastra característica que cal flanquejar per sota i després superar-la per la dreta, aprofitant les magnífiques preses que ens ofereix la fisura que forma la llastra amb la paret. Són uns metres força verticals i amb una timba impressionant, que ens permeten gaudir a fons del plaer de l'escalada. 
Hem baixat en ràpel i hem retornat a la zona de la Portella on ens esperava en Luis per iniciar el retorn després de donar per acabada l'activitat la matinal d'escalada.
Avui hem fet poques fotos i, a més, hem tingut un problema tècnic amb algunes de les poques imatges que havíem pres, de manera que no hi ha àlbum de fotos ni tampoc vídeo però us oferim aquí la pel·lícula de l'ascensió a la Saca Gran de l'any 2013; un vídeo realitzat per Mountain Films i cedit al Blog de Muntanya per als seus seguidors:


ÀLBUM DE FOTOS  -  TRACK (2013)

ENTRADES RELACIONADES:
La Saca Gran
A. Brucs, 2013
La Saca Gran,
A. Brucs 1974
Escalada a
Agulles, 1972

RESSENYES:
Portella Petita

La Saca Gran
PARTICIPANTS:
La Saca Gran
Luis (cordada de suport) - Tomás - J. Rafel