dijous, 26 d’octubre del 2023

Barranc de la Font de l'Atzuc

Barranc de la font de l'Atzuc
Avui hem recorregut un barranc per una zona poc habitual, la Serra de Comiols. El barranc de la Font de l'Atzuc és curt però molt interesant per l'entorn i pel seu recorregut solitari i salvatge. Està ben equipat i normalment sec encara que avui, en alguns trams, portava un filet d'aigua i els petits gorgs estaven plens però no calia mullar-se gens.
Hem plantejat el descens amb una maniobra de cotxes, ja que no teníem gens clar el possible recorregut des de la sortida del barranc fins a l'ermita de Santa Maria de Montadó, al costat de l'inici del barranc. Des de la carretera del Coll de Comiols, poc després de Montargull, hem agafat una pista inicialment asfaltada que ens ha portat fins al costat de la masia de Cal Vansa, on hem deixat un cotxe.
Hem pujat amb l'altre cotxe al Coll de Comiols on hem agafat la carretera de Sant Salvador de Toló i poc després una pista fins a prop de la masia de Cal Castellí, on una cadena talla el pas del tram final de la pista.
Hem seguit caminant fins a la masia i després per una altra pista més petita fins que s'ha acabat i hem seguit carenant per un llom rocós fins arribar a l'ermita de Santa Anna de Montadó. El petit edifici està mig enrunat però encara es manté dret. És destacable el petit àbsis i també la porta oberta de cara al buit sobre el cingle.
Des de l'ermita ja es veia el torrent i fins i tot l'esglaó que marca el primer ràpel i l'inici del tram esportiu del barranc. Hem fet una diagonal descendent per evitar alguns reassalts i hem arribat a la llera del torrent, molt a prop de la instal·lació del primer ràpel.
El barranc està ben equipat encara que hi ha ancoratges naturals sobre arbres i arbustos, on cal comprovar l'estat de les bagues abans de penjar-s'hi. 
Hi ha un total d'onze ràpels, el més llarg de 30 metres gairebé tot volat. També és volat l'últim ràpel, que cau sobre una bauma espectacular, tot i que és més curt, només 16 metres. El punt més singular és el ràpel de 30 metres, que té una bona instal·lació amb parabolts i anelles a més d'un passamans amb cable d'acer.
Després de l'últim ràpel hem completat el descens, ja caminant, fins arribar al Torrent de la Jona per on hem baixat, també a peu, fins trobar una pista que ens ha retornat al punt on havíem deixat el primer cotxe, al costat de Cal Vansa. 
I aquí teniu el vídeo d'aquesta activitat. En aquesta ocasió és de producció pròpia del Blog de Muntanya:


ENTRADES RELACIONADES:
GR1: Hostal R.-
Benavent, 2015
Barranc de
Gavarra, 2012
Congost del
Rialb, 1995

BIBLIOGRAFIA:
PARTICIPANTS:
Barranc de la font de l'Atzuc
Adriana, Alícia, Manel, J. Rafel