dimecres, 22 de juny del 2022

Barranc dels Empedrats

Barranc dels Empedrats
Aquesta temporada de barrancs, la més activa de tota la història del Blog de Muntanya, segueix endavant amb nous torrents i barrancs. Avui ens hem desplaçat al Bergadà per recórrer un barranc curt però intens i aquàtic: el Torrent dels Empedrats. 
Aquest torrent, afluent del Bastareny, es troba ben a prop de Bagà. Està dintre dels límits del Parc Natural Cadí-Moixeró i, per tant, s'ha de demanar permís per fer el descens.
Hem arribat de bon matí a Bagà i hem agafat la petita carretera que porta a les Fonts del Bastareny. Aviat hem deixat la carretera per agafar una pista que porta a l'Aula de Natura de La Salle, una casa de colònies situada al costat mateix del Torrent dels Empedrats. Hem deixat el cotxe en un gran pàrquing al costat de la casa i hem iniciat la curta aproximació a l'inici del barranc.
És un petit camí que puja pel bosc al costat del torrent, travessant-lo dues vegades. Més amunt, la vall s'engorja entre altes parets. És el tram conegut amb el nom de Els Empedrats. El camí puja al costat del torrent fins que, superat el tram engorjat, la vall s'obre i nosaltres ham deixat el camí per baixar a la llera del torrent.
Baixava un bon cabal, suficient per omplir tots els gorgs i alimentar les diverses cascades que es troben al llarg del descens. Hem començat amb un ràpel d'uns 11 metres, instal·lat sobre un arbre. Després, un segon ràpel d'uns 14 metres per una rampa relliscosa i diversos ressalts amb algun petit ràpel fins arribar al ràpel de 17 metres, el més llarg de tot el recorregut.
El rápel baixa per una magnífica cascada i acaba en un gran gorg d'aigua fresca i clara. És un indret singular que dóna caràcter al barranc encara que allà mateix, a peu pla, trobem el camí per on hem pujat, que justament travessa el torrent al peu de la cascada.
Hem seguit avall amb diversos ressalts i hem acabat amb els dos ràpels finals, de 7 metres, que hem fet junts amb una tirada de 14 metres. Poc després hem arribat a un pont de fusta per on passa el camí que porta al Bullidor de la Llet, una surgència molt visitada pels excursionistes, i que marca el final del tram esportiu del barranc.
El retorn és ben curt, pel mateix camí de pujada, i en pocs minuts hem arribat al pàrquing de l'Aula de Natura on havíem iniciat l'activitat.
I aquí teniu el vídeo del Barranc dels Empedrats. Ha estat produït per Mountain Films i cedit al Blog de Muntanya per als seus seguidors:


ENTRADES RELACIONADES:
Barranc Olla
de Mel, 2020
GR107: Gòsol-
Bagà, 2014
Fonts del
Bastareny, 1974

PARTICIPANTS:
Barranc dels Empedrats
Joan C. - Quim - J. Rafel