divendres, 5 de maig del 2023

Tourdera: la Batllòria - Fogars de la Selva

Tourdera
El Tourdera és un GR que ressegueix el curs de la Tordera des del seu naixement a la Font Bona, a prop de Sant Marçal, fins a la seva desembocadura a prop de Blanes. No forma part de la xarxa oficial de GRs i no està senyalitzat amb les característiques marques blanques i vermelles sinó que te una senyalització pròpia.
Avui hem fet la quarta etapa d'aquest camí entre les poblacions de la Batllòria i Fogars de la Selva. Ha estat una etapa molt fàcil i relativament curta, pràcticament sense desnivell. El camí passa per indrets interessants al costat de la Tordera amb boscos de ribera i zones humides però queda molt deslluït per la proximitat de l'autopista AP7. Gairebé durant tot el recorregut teníem el soroll de fons de centenars de camions i altres vehicles circulant per l'autopista.
Al llarg del recorregut hem travessat fins a 5 vegades l'autopista i tot el trajecte l'hem fet per pistes. Sembla ser que el tram més interessant de l'etapa, que passava per un caminet al costat del riu, va desaparèixer a causa de les inundacions que va provocar la borrasca Glòria i ara ja tota l'etapa és per pista.
Hem iniciat la caminada a la Batllòria travessant el pont sobre el riu. A l'altra banda del pont hem trobat el camí de la Tourdera on el vam deixar al final de l'etapa anterior.  Hem seguit una pista al costat de l'autopista i aviat hem arribat a un petit pont sobre la riera de Fuirosos. Justament en aquest punt, el nostre camí es creua amb el GR83, un camí de gran recorregut que vam completar fa uns anys i que va de Mataró al cim del Canigó.
Després de travessar un parell de cops l'autopista per uns ponts, hem arribat al primer punt singular del recorregut d'avui: la zona humida de les Llobateres. Es tracta d'una antiga explotació d'àrids que quan va ser abandonada va quedar inundada formant un gran pantà i es va convertir en un refugi natural d'aus. Hi ha un punt d'observació d'aus i uns plafons informatius.
Seguint per pista hem travessat dues vegades més l'autopista per arribar a un pont a l'entrada d'Hostalric. Justament aquí es bifurquen les dues branques del Tourdera, la que ve per Sant Celoni i la que ve per Arbúcies. Nosaltres hem seguit endavant per una zona industrial, deixant de banda Hostalric.
Ja molt a prop del final hem passat per l'església de Sant Cebrià de Fogars, un vell edifici que data del segle XVI. Hem fet la foto de grup abans de completar el petit tram de camí que ens separava del final de l'etapa d'avui, a la urbanització Parc dels Prínceps, al costat del petit nucli de Fogars de la Selva.


ENTRADES RELACIONADES:
Tourdera
La Batllòria, 2023
Tourdera
Palautordera, 2022
Tourdera
La Costa, 2022

PARTICIPANTS:
Blog de Muntanya
Elisabet - Jaume - Magda - J. Rafel