dijous, 11 de maig del 2023

Avenc des Puig d'en Racó

Avenc des Puig d'en Racó
Avui he visitat una nova cavitat a l'illa d'Eivissa, un petit avenc, de poca fondària però ben interessant per les seves formacions i perquè és una cavitat inèdita, de la que mai s'ha publicat res enlloc.
Vaig trobar aquesta cavitat una mica per casualitat, mentre en buscava una altra que encara no he trobat. Està en un bosc, al peu del Puig d'en Racó i per això he ressenyat l'avenc amb aquest nom, ja que no em consta que en tingui cap altre.
L'entrada de l'avenc és un forat de forma irregular, d'una amplada aproximada d'un metre, i al costat mateix hi ha un curiós forat rodó d'un 15 cm de diàmetre que comunica amb el forat principal.
He muntat la instal·lació de ràpel en un arbre situat al costat mateix del forat però abans d'iniciar el descens he mesurat, amb l'aparell làser, la profunditat de l'avenc. Aquesta vegada no tenia cap referència i no sabia la profunditat real però l'aparell m'ha donat una profunditat de 10 metres. Si més no, sabia que hi havia un replà a 10 metres.
He baixat en ràpel i he acabat, als 10 metres, en el cim d'una petita muntanya de blocs de pedra al mig d'una sala relativament gran amb moltes formacions. Aquest gran amuntegament de blocs no és natural; estic segur que els pagesos de la zona, quan l'actual bosc estava ocupat per camps de conreu, tiraven a l'avenc les pedrotes que afloraven al llaurar els camps.
M'ha sobtat veure que entre els blocs hi havia també moltes deixalles: llaunes, ampolles... i fins i tot la matrícula d'un cotxe! Tot i que l'avenc està en un lloc apartat, lluny de tot, és evident que en algun moment va ser utilitzat d'abocador.
He estat una estona admirant i fotografiant les formacions de la sala i també prenent mesures per fer l'esquema de la topografia. Després he fet una curta exploració a unes galeries inferiors, més aviat unes gateres, curtes i que no porten enlloc.
Finalment he remuntat els 10 metres, sortint a la superfície i donant per acabada l'exploració d'aquest avenc, petit però ben interessant per les seves formacions i, especialment, perquè és una cavitat inèdita.
I aquí teniu un vídeo amb imatges de l'exploració de l'Avenc des Puig d'en Racó. Aquesta vegada és obra de la productora pròpia del Blog de MuntanyaQuercus Films:


ENTRADES RELACIONADES:
Avenc des Puig
des Terrets, 2022
Els Set
Fumerals, 2022
Avenc des Puig de
s'Avenc, 2022

TOPOGRAFIA: dibuix reaitzat per en Joan G.  a partir de l'esquema a mà alçada realitzat a la mateixa cavitat.
Avenc des Puig d'es Racó
BIBLIOGRAFIA:
PARTICIPANTS:
Blog de Muntanya
J. Rafel (en solitari)