dilluns, 8 de maig del 2023

Avenc des Cap d'Albarca

Avenc des Cap d'Albarca
En una nova estada d'uns dies a Eivissa, he visitat algunes cavitats de l'illa. Avui he explorat l'Avenc des Cap d'Albarca, un avenc relativament petit però amb moltes formacions i molt interessant. 
M'ha costat dos anys trobar aquesta cavitat. Vaig saber que existia perquè uns espeleòlegs locals van publicar unes fotografies a les xarxes socials però, com és habitual a Eivissa, la ubicació de l'avenc era un secret d'estat.
Finalment, després d'haver explorat la zona en unes quantes sortides al llarg de dos anys, vaig trobar la boca de la cavitat a més de 2 km de la punta del Cap d'Albarca. El dia que la vaig trobar no portava el material tècnic necessari per baixar al fons de l'avenc però avui he arribat a Sant Mateu d'Albarca amb la corda i els estris necessaris per fer l'exploració de l'avenc.
Després d'una curta aproximació, he muntat la instal·lació amb dos spits que hi ha a l'entrada de l'avenc i l'he reforçat lligant una punta de la corda en un pi de bona mida. No sabia la profunditat real de l'avenc però he tirat els 60 metres de corda per assegurar-me que arribés a baix.
El ràpel és d'uns 18 metres i realment espectacular. Després d'una entrada relativament estreta, baixa per un pou amb algunes formacions fins que, a mitja baixada, s'obre una mica més formant una sala amb una infinitat de formacions.
La base està coberta de blocs i en un racó baixa fins a l'entrada d'una petita galeria, una gatera, gairebé sense recorregut i sense interès. 
A la sala principal hi ha formacions de tota mena i també una curiosa arrel que arriba fins al fons de l'avenc, 18 metres sota terra. Des del fons es veu la petita boca d'entrada a dalt de tot, emmarcada amb una col·lecció d'estalactites i altres formacions; una imatge impressionant.
He fet unes quantes fotos i també he dibuixat un petit esquema de la cavitat, prenent les distàncies amb un mesurador làser, per publicar en el blog un esquema topogràfic d'aquesta cavitat gairebé inèdita.
Després d'una bona estona gaudint del magnífic paisatge subterrani de l'Avenc des Cap d'Albarca, he iniciat el retorn remuntant els 18 metres de corda fins a retrobar la llum del dia.
La cavitat era més petita del que havia imaginat però la seva bellesa justificava plenament l'esforç de buscar-la incansablement tant temps i m'ha animat a seguir buscant coves i avencs per Eivissa.
I aquí teniu un vídeo amb un resum de l'activitat d'avui. Aquesta vegada és obra de la productora pròpia del  Blog de Muntanya, Quercus Films.


ENTRADES RELACIONADES:
Avenc Gros des
Puig, 2023
Cova de sa
Caperulla, 2022
Avenc des
Milà, 2021

TOPOGRAFIAamb aquesta topografia, que en realitat és només un esquema i no una topografia clàssica, iniciem una nova línia d'actuació en el Blog de Muntanya. Fins ara ens limitàvem a reproduir en el blog les topografies ja publicades però després de visitar diverses cavitats inèdites a l'illa d'Eivissa, que no tenen cap topografia publicada, hem vist la necessitat de publicar com a mínim un esquema per tal de donar la informació necessària als nostres seguidors.
Aquesta topografia esquemàtica, com altres que publicarem aviat, ha esta dibuixada per en Joan Guirao, que ha donat un toc professional a l'esquema que vaig fer a mà alçada en el mateix avenc.
Avenc des Cap d'Albarca
EL NOM DE LA CAVITAT: tot i que l'avenc està realment lluny del Cap d'Albarca, més de 2 km, l'he ressenyat amb aquest nom perquè en el número 35 de la revista Endins, publicada per la Federació Balear d'Espleologia, en un article dedicat a la flora de les cavitats, apareix una fotografia de la boca d'aquest avenc amb el nom d'Avenc des Cap d'Albarca.  He mantingut el nom de la primera publicació.
BIBLIOGRAFIA:
PARTICIPANTS:
Avenc des Cap d'Albarca
J. Rafel (en solitari)

4 comentaris:

Sonia ha dit...

Gràcies la búsqueda incessant de aquesta avenc, per la resenya, la topografía i sobretot aquest vídeo que t'ha donat molta feina, no sé quantes vegades hauràs pujat i baixat per gravar-ho

Blog de Muntanya ha dit...

Moltes gràcies pel comentari. M'alegro que t'agradi el que he publicat i que pugui ser útil per a la gent que estima la muntanya, fins i tot la subterrània.
Pel que fa al vídeo, ja saps que el cinema és fantasia. Les tècniques cinematogràfiques són molt diverses i el que compta és el resultat final. Fins i tot els professionals han de repetir les gravacions moltes vegades...

David ha dit...

Veo que no soy el único "tronado" que hace espeleo "a vista"... Muy guapa la topo de la cavidad.

Blog de Muntanya ha dit...

Gracias por tu comentario. Me alegro de que te guste...