dimecres, 3 de maig del 2023

Forat de l'Or i Forat la Bou

Forat de l'Or
Hem fet una sortida de dos dies al Pallars per fer excursionisme subterrani. L'objectiu principal, programat per demà, és l'Avenc del Barbuixell però avui hem aprofitat el llarg viatge al Pallars per fer un parell d'aturades visitant dues cavitats de poc recorregut però ben interessants.
Forat de l'Or: jo ja havia visitat aquesta cavitat alguna vegada però sempre havia estat una visita superficial, sense recórrer totes les galeries accesibles.
El Forat de l'Or no és més que una surgència, una font natural per on brolla un petit riu però només després de fortes pluges. Normalment, la petita xarxa de galeries d'aquesta cavitat es pot recórrer fins on ens permet el nivell de les aigües, que forma uns sifons en uns determinats punts a partir dels quals només es pot continuar bucejant.
Hem deixat el cotxe a l'àrea de descans de la font de les Bagasses. Des d'allà l'aproximació a l'entrada de la cavitat és immediata.  Hem entrat per la boca superior i hem començat a avançar per la galeria principal. La part inicial està plena de blocs que dificulten la progressió però aviat trobem una galeria molt més neta per on hem avançat caminant fins al primer punt singular.
Hi ha un sifó temporal; sembla ser que només després de pluges, quan el nivell freàtic és alt, aquí hi ha el primer sifó. Quan aquest sifó està inundat es pot superar per una galeria superior amb l'ajut d'unes cordes fixes.
Tot i que avui el sifó estava buit, hem passat per la galeria superior superant una petita grimpada equipada. A l'altra banda hi ha el primer sifó permanent, amb una petita platja de sorra fina.
Hem seguit avançant per la galeria principal fins trobar el segon sifó, on sembla que s'acaba la part accesible de la cavitat però una corda fixa a la dreta ens indica que encara podem seguir avançant. Amb l'ajut de la corda hem superat una placa llisa arribant a una galeria recta que ens ha portat fins al tercer i definitiu sifó on hem donat per acabada la nostra exploració de la cova. A partir d'aquí ja és terreny exclussiu per als espeleobussejadors.
I aquí teniu el vídeo amb escenes de la nostra petita exploració del Forat de l'Or. Ha estat produït per Edicions JGB i cedit al Blog de Muntanya per als seus seguidors:

Forat la Bou: avui només havíem previst la visita al Forat de l'Or però com que hem acabat aviat hem pensat que podíem fer també la visita a aquesta petita cavitat que, en principi, teníem programada per demà.
Hem pujat al poble de Serradell, un poblet molt típic amb cases de pedra i carrers costeruts. A l'entrada del poble hi ha un petit aparcament on hem deixat el cotxe. Després hem travessat els carrers del poble sortint per un corriol a l'altra banda. El corriol, ben marcat, puja per una roureda i en pocs minuts ens ha portat a l'entrada de la cova, al mig del bosc.
El Forat la Bou és una cavitat de fàcil accés i de curt recorregut. Pràcticament és una galeria única de poc més de 150 metres on no cal cap material tècnic d'espeleologia. 
Hem entrat per la galeria, caminant uns 90 metres per un passadís ben ample. Als costat hi ha formacions, més nombroses a mesura que anem avançant per la galeria. Hi ha un tram singular on el terra està ocupat per uns gours secs.
Després hem arribat al final de la galeria principal. Sembla que s'acabi la cavitat però encara es pot recórrer un tram més. Amb una petita grimpada hem superat un ressalt per arribar a una zona molt concrecionada. Des d'allà, desgrimpant per un petit forat, s'arriba a una gatera, estreta i enfangada, que porta a la sala final, amb algunes concrecions.
Després d'acabar el recorregut de la cova hem tornat pel mateix camí, hem baixat a Serradell i des d'allà hem anat a la Pobla de Segur on teníem l'allotjament.
I aquí teniu el segon vídeo, amb escenes del Forat la Bou. Com l'anterior, ha estat produït per Edicions JGB i cedit al Blog de Muntanya per als seus seguidors:


ENTRADES RELACIONADES:
Pui de
Lleràs, 2022
Espluga
Llorna, 2022
Forat de
L'Or, 1989

TOPOGRAFIES:
Forat de l'Or Forat la Bou
BIBLIOGRAFIA:
PARTICIPANTS:
Blog de Muntanya
Joan G. - J. Rafel